Labrīt

EP rezolūcija mudina radīt efektīvākus lauksaimniecības krīžu pārvaldības rīkus

Labrīt

Ekspedīcijas "Tuteiši". 3.sērija

Daļai mājsaimniecību nākamgad var nedaudz sarukt tēriņi par elektrību

Daļai mājsaimniecību nākamgad var nedaudz sarukt tēriņi par elektrību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Par spīti tam, ka sabiedrībā notiek asas diskusijas par elektrības sadales tarifiem, kopējie elektrības rēķini būtiskai daļai klientu – mājsaimniecību -, nākamgad tomēr varētu samazināties, atzīst tirgotāji. Viņi norāda, ka, pateicoties zemākām elektrības vairumcenām, tos klientus, kuriem augustā pēc jauno sadales tarifu ieviešanas rēķins nav pieaudzis, no nākamā gada sagaida nedaudz zemāks tarifs.

Lai gan elektroenerģijas izmaksu samazinājums daudziem klientiem, no kuriem daļa bija būtiski uztraukta par augustā notikušajām elektroenerģijas sadales tarifa izmaiņām, varētu šķist laba ziņa, tirgotāji šogad ir nolēmuši lielāko daļu klientu informēt individuāli un paredzamo tarifu samazinājumu nesteidz izziņot skaļi. Lielākā elektroenerģijas tirgotāja ''Latvenergo'' elektroenerģijas tirdzniecības direktors Uldis Mucenieks apstiprina, ka uzņēmums savos rēķinos patiešām samazinās tarifu pašai elektrībai, tomēr atturas norādīt konkrētus skaitļus.

''Cenu piedāvājumi jeb elektroenerģijas piedāvājumi tiek pārskatīti regulāri, atbilstoši grafikam – kas ir universālajam produktam atbilstoši reizi gadā, savukārt tiem klientiem, kuri jau ir citi produkti – atbilstoši to līgumu ciklam. Tāpēc tādas izmaiņas ir dažādas dažādām klientu kategorijām, un mēs katram klientam gatavojam individuāli jau viņam pielāgotu individuālu piedāvājumu un informāciju par viņa tarifa izmaiņām. Tāpēc tādu vienu vidēju ciparu saukt nebūtu īsti pareizi, jo katram tas ir atbilstošs viņa produktam,'' klāsta Mucenieks.

Aptuveni aprēķini gan liecina, ka mājsaimniecībai, kurai ir vienfāzes pieslēgums un kura patērē 100 kilovatstundas, izmantojot izplatītāko ''Elektrum'' universālo tarifu, rēķins samazināsies par aptuveni 1,6 procentiem.

Tiesa, klientiem, kuriem ir noslēgts līgums par citu tarifu plānu vai ar citu tirgotāju, ikmēneša rēķina samazinājums var būt arī lielāks un sasniegt pat piecus procentus. Tāpat joprojām būtisku ietaupījumu iespējams panākt, izvēloties tarifu plānu, kurš ir piesaistīts biržas cenām – šajā gadījumā, atsakoties no universālā tarifa un rūpīgi izvērtējot dažādu tirgotāju piedāvājumus, no nākamā gada par 100 kilovatstundām mājsaimniecība var ietaupīt līdz pat 10,7 procentiem jeb vienu eiro 77 centus.

Iespējamās elektrības rēķina izmaiņas gan atšķirsies klientiem arī atkarībā no to elektrības pieslēguma veida. Tomēr

ļoti būtisku daļu Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir aizsargātā lietotāja statuss un kuri spēj iztikt ar valsts atbalstīto elektrības patēriņu, no jaunā gada nekādas vērā ņemamas pārmaiņas elektrības rēķinos negaida,

savukārt pārējiem klientiem lielāku iespaidu arī nākamgad atstāj augustā mainītie sadales tartifi. Komentē uzņēmuma ''Sadales tīkls'' valdes loceklis Rolands Lūsveris:

''79 tūkstošiem aizsargāto lietotāju, kuriem nekas nemainījās, atverot tirgus, arī neizmainījās šobrīd nekas. Divām trešdaļām mājsaimniecību šis rēķins tiešām nav pieaudzis vai ir pat samazinājies. Savukārt tās mājsaimniecības, kas faktiski nepatērē – vasarnīcas, lauku mājas, kur patēriņš ir minimāls, tātad rēķins ir pieaudzis vidēji par 2,50 eiro mēnesī, un, ja raugāmies uz vienu fāzi, tad tas ir 1,50 eiro.''

Tomēr eksperti uzsver, ka noteikti pareizākais veids, kā mājsaimniecībai pārliecināties par to, cik no nākamā gada būs jāmaksā par elektrību, ir iepazīties gan ar tirgotāja atsūtīto piedāvājumu, gan arī, ņemot vērā savu pieslēguma veidu un vidējo elektrības patēriņu, apmeklēt dažādu tirgotāju mājaslapas un aprēķiniem izmantot tirgotāju piedāvātos kalkulatorus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti