Rīta Panorāma

Intervija ar Ilzi Cīruli

Rīta Panorāma

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

ABLV Bank likteni lems ECB

Centrālās bankas pārstāvis: Nav iemeslu Latvijas komercbanku klientu panikai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iemeslu panikai Latvijas banku sektorā nav – to Latvijas Televīzijai atzina Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners, vērtējot pēdējo dienu notikumus saistībā ar grūtībās nonākušo "ABLV Bank", kurā saskaņā ar banku uzrauga vērtējumu iestājusies noguldījumu nepieejamība.

Jautāts, kā problēmas saistībā ar "ABLV Bank" atsauksies uz Latvijas tautsaimniecību, Kušners teica, ka šajā brīdī Latvijas tautsaimniecība ir ļoti labā stāvoklī, un, pagaidām grūti spriest par kādu iespējumu ietekmi uz Latvijas ekonomiku.

"Liela nozīme būs tam, kas notiks banku sektorā. Jo iemeslu ne panikai, ne kaut kādām tiešām finansiālām sekām nav. Bet klienti un cilvēku nervozitāte viņiem pašiem un arī finanšu sistēmai vienmēr var nodarīt kādu skādi.

Tādēļ mans aicinājums – nedomājiet, ka tagad sekos kaut kāda lavīna, jo vienīgie lavīnas elementi esiet jūs paši. Tātad – ja neskriesiet, tad arī problēmu nebūs.

Arī banku sistēma ir pietiekami izturīga – pat, ja pāris panikas cēlāji nostāsies rindā un vienu dienu šo rindu nofilmēs (..). Es domāju, šādam nemieram nekādā gadījumā nevajadzētu paļauties," skaidroja Kušners.

Jautāts, vai banku uzraugu lēmums attiecībā uz "ABLV Bank" tālāko darbību ir ceļa sākums uz komercbankas likvidāciju, Kušners teica: tā kā "ABLV Bank" arvien ir licence, nedrīkst izteikties par vienu vai otru situācijas iznākumu.

"Formāli un no teorijas viedokļa skatoties – kamēr bankai ir licence, tā neskaitās mirusi, līdz ar to vēl ķermenītis elpo," teica Latvijas Bankas pārstāvis.

Runājot par Latvijas Bankas lēmumu aizdot "ABLV Bank" nepilnus 300 miljonus eiro pret vērtspapīru ķīlu, Kušners teica - ja Latvijas Banka zinātu šā brīža situāciju, tās rīcība aizdevuma piešķiršanā būtu tāda pati.

Kušners Latvijas Bankas lomu salīdzināja ar cietuma ārstu – neatkarīgi no sprieduma, pat ja tas ir nāves spriedums, pacients ir jāārstē. Ja banku uzraugs atbalsta palīdzības sniegšanu, "mēs dakterējam”.

"Mēs esam banku banka. Mēs esam pēdējās iespējas aizdevējs. Mūsu rūpe ir par to, lai, sniedzot šo atbastu, valsts neriskētu. Un par to mēs arī atbildam," sacīja Latvijas Bankas pārstāvis.

Viņš apgalvoja, ka Latvijas Banka izsniegusi aizdevumu, jo "ABLV Bank" ir finansiāli ļoti spēcīga, tur esot citas problēmas. Turklāt banku uzraugi uzskatīja, ka šāda palīdzība bija nepieciešama.

"Jārēķinās no juridiskā viedokļa – ja valsts pieņem lēmumu, kas provocē, piemēram, maksātnespēju, tad pēc tam ir milzīga tiesvedība," skaidroja Kušners, norādot – atteikt aizdevumu būtu bezatbildīgi.

Vienlaikus viņš prognozēja, ka “ABLV Bank” vērsīsies starptautiskās tiesās, jo situācijas īpatnība paverot iespējas juristiem. 

"Tiesvedība būs ļoti nopietna, jo šīs situācijas īpatnība paver lieliskas darba iespējas juristiem un, es domāju, ka viņi neatturēsies kārtīgi pastrādāt pie šī jautājuma (..)," teica Kušners.

KONTEKSTS:

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, ņemot vērā, ka Eiropas Centrālās banka (ECB) nav devusi instrukciju atcelt iepriekš noteiktos maksājumu ierobežojumus “ABLV Bank”, naktī uz sestdienu pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu “ABLV Bank” klientiem.

FKTK vadītājs Pēters Putniņš preses konferencē sestdien norādīja, ka turpmākais "ABLV Bank" liktenis ir atkarīgs no ECB, kuras tiešā uzraudzībā ir "ABLV Bank". ECB sestdien paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem, jo tās glābšana nav sabiedrības interesēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti