Bulgārijā samazinās bezdarbs; popularitāti gūst vienas dienas darba līgumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aizvadītajos mēnešos lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu novērojamas pozitīvas tendences ekonomikā, tai skaitā nodarbinātības sfērā. Arī Latvija ir starp valstīm, kur bezdarbnieku skaits pirmo reizi pēdējo septiņu gadu laikā nokritis zem 10% sliekšņa. Taču teicamnieks šoreiz pilnīgi negaidīti izrādījusies Bulgārija – pēc Eirostata informācijas Balkānu valstī bezdarba līmenis pēdējo divpadsmit mēnešu laikā samazinājies visstraujāk – no 11,5% līdz 9,4%.

Lai gan problēmu joprojām ir pietiekami daudz, rādītāji ir vislabākie no 2008.gada krīzes sākuma un liecina, ka darba tirgus attīstās pareizā virzienā. No vienas puses, ekonomiskā situācija uzlabojas kontinentā kopumā, no otras - pēdējā gada laikā Bulgārijas Darba un sociālās politikas ministrija ir izstrādājusi un efektīvi ieviesusi vairākus visai veiksmīgus sociālos pakalpojumus.

Viens no šādiem jaunumiem, kas stājās spēkā ar nesen pieņemtajām izmaiņām Darba kodeksā, ir vienas dienas darba līgumi. Tie domāti galvenokārt nodarbinātajiem sezonas darbos lauksaimniecības sektorā, kur nereti apstākļi steidzīgi pieprasa uz īsu laiku papildu darba rokas, piemēram, sākoties zemeņu vai tomātu ražas novākšanai. Pēc ministra Ivailo Kalfina domām, jaunie īstermiņa līgumi atbilst abu pušu interesēm. Darba devējam ir iespēja ātri reaģēt uz situāciju dārzā un laukā un pieņemt vajadzīgajā brīdī nepieciešamo strādnieku skaitu, bezdarbnieks savukārt var piepelnīties, nezaudējot tiesības uz pabalstiem un citiem sociāliem ieguvumiem gadījumā, ja nodarbinātība izrādās ne visai ilgstoša.

''Cilvēki parasti izvairās slēgt darba līgumu, ne tikai lai, piemēram, slēptu nodokļus, bet gan tāpēc, ka līdz šim, pat uz īsu laiku stājoties darba attiecībās, tie zaudēja tiesības uz sociālo palīdzību pabalstiem,'' norāda Kalfins.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem vienas dienas darba līgumi vienam cilvēkam, kas kopumā nepārsniedz trīs mēnešus gadā, neietekmē tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstus un cita veida sociālos maksājumus, taču darba devēja pienākumos ietilpst iemaksāt attiecīgo summu pensiju fondā.

Ideja izrādījās visai veiksmīga, un līdz šim noslēgti vairāk nekā 34 tūkstoši tādu līgumu. Valsts budžetā ienākuši 400 tūkstoši eiro, daudziem ilgstošiem bezdarbniekiem izdevies palielināt savus ienākumus. Tiesa, darba inspekciju pārbaudes uzrādīja arī pirmos pārkāpumus, piemēram, līgumā gan aizpildītas visas ailes, taču tas nav parakstīts vai arī darbinieks nav saņēmis savu dokumenta kopiju. Pēc likuma līgums jānoslēdz pirms darba uzsākšanas, un tas stājas spēkā brīdī, kas abas puses ir saņēmušas parakstītu eksemplāru. Sods par tāda tipa pārkāpumiem svārstās no 750 līdz 7,5 tūkstošiem eiro.

Un vēl viens interesants sociālo pakalpojumu veids - taloni par stundu darbu. Daudziem no mums ir pazīstama situācija, kad, piemēram, nav, kas pieskata mazu bērnu vai arī steidzīgi nepieciešama palīdzība mājsaimniecībā. Tagad būs iespēja nopirkt tiešsaistē talonu par, piemēram, trīs stundām, un ar to samaksāt par pakalpojumu auklītei vai izpalīdzei. Kandidātus atlasīs speciāli sagatavotas starpnieku firmas, kuras būs pakļautas reģionālajiem darba birojiem. Ieguvēji būs gan cilvēki, kas meklē iespējas papildus piepelnīties, gan arī tiks atvieglotas ģimenes, kurām laiku pa laikam nepieciešama tāda veida palīdzība.

Līdz gada beigām Darba un sociālās politikas ministrijas plānos ir tā sauktā duālās apmācības programma ģimnāzijās un specializētajās augstskolās pēc Austrijas parauga, kuras mērķis ir tuvināt izglītības sistēmu reālajām biznesa vajadzībām.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti