Bosnijas pilsētiņā varētu atjaunot derīgo izrakteņu ieguvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Bosnijas centrālajos rajonos atrodas neliela Varešas pilsēta, kas agrāk bija zināma kā derīgo izrakteņu ieguves pilsēta. Tomēr Bosnijas karš pielika punktu izrakteņu ieguvei. Tagad investori ir gatavi palīdzēt Varešas iedzīvotājiem atgūt pilsētas zaudēto godu un atjaunot derīgo izrakteņu ieguvi.

Bosnijas kalnu pilsētiņā Varešā ir daudz liecību par pagātni – pamestas derīgo izrakteņu ieguves vietas un šahtas. Tās tika slēgtas slikto ekonomisko apstākļu dēļ deviņdesmito gadu sākumā, bet Bosnijas karš no 1992. līdz 1995.gadam šahtas padarīja nelietojamas.

Pēc kara pilsētiņa tā arī nespēja atgūt savu iepriekšējo spozmi. Vairāk nekā 30 gadu laikā pilsētiņa ir zaudējusi divas trešdaļas iedzīvotāju. Tomēr palikušie deviņi tūkstoši pēdējo mēnešu laikā aktīvi runā par iespējamo “zelta nākotni”.

Vietējos kalnos, iespējams, var iegūt zeltu un citus vērtīgus metālus, un tas savukārt ir piesaistījis investoru uzmanību. Dažādas ģeoloģisko urbumu analīzes liecina, ka kalnos ir iespējams iegūt dažādus metālus, to vidū arī varu, zeltu un sudrabu.

“Ģeoloģiskie pētījumi ir pierādījuši, ka šeit atrodas nozīmīgu metālu klātbūtne. Bez dažādu dārgmetālu klātbūtnes kalnos ir atrodamas cinka, svina un citi minerāli. Šo minerālu ieguve varētu nest labus komerciālos panākumus,” pastāstīja kompānijas “Easten Mining” direktors Milošs Bosnjakovičs.

Piesardzīgu optimismu pauž arī britu kompānija, kas būtu gatava ieguldīt šahtu atjaunošanā.

Varešas iedzīvotāji cer, ka šahtu atjaunošana palīdzēs pilsētai gūt ekonomisku uzrāvienu.

Vietējās amatpersonas saka, ka vēl Pirmā pasaules kara laikā Vareša bija zināma kā minerālu ieguves vieta. Gadījumā, ja tiks oficiāli pierādīta iespēja iegūt zeltu, tas pilsētai varētu piesaistīt lielu uzmanību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti