Labrīt

«Pilnīgs sviests»: Iesildīšanās sviests un Reģionālās apvienības retorika

Labrīt

«Pilnīgs sviests»: Pieci-seši-pieci-seši-pieci-seši….

Beļģijas tērauda ražotājam jāatmaksā saņemtais valsts atbalsts

Beļģijas tērauda ražotājam jāatmaksā saņemtais valsts atbalsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 3 mēnešiem.

Grūtie laiki tērauda un metalurģijas nozarē turpinās. Nupat šo nozari skāris jauns satricinājums – Eiropas Komisija (EK) paģērēs, lai Beļģijas tērauda industrijas uzņēmumi atmaksā pretlikumīgi saņemto valsts atbalstu. 

Vienlaikus sākta izmeklēšana par iespējami pretlikumīgu valsts atbalsta sniegšanu Itālijas tērauda nozares kompānijai, kas savulaik atzīta par vienu no lielākajiem vides piesārņotājiem Eiropā. 

Finansiālo likstu māktais "KVV Liepājas metalurgs", kas cenšas panākt valsts pretimnākšanu, ir tikai viens no grūtībās nonākušajiem tērauda un metalurģijas nozares spēlētājiem Eiropā. Tomēr EK šonedēļ pieņemtie lēmumi uzskatāmi liecina, ka valsts centieni glābt šīs nozares uzņēmumus var tikt atzīti par pretlikumīgiem.

"Komisija ir pieņēmusi galīgo, negatīvo lēmumu pieprasīt, lai tiktu atmaksāts 211 miljonu eiro lielais Beļģijas valsts atbalsts, kas sniegts kompānijām, kas saistītas ar "Duferco" grupu. Otrs – komisija ir sākusi formālu izmeklēšanu par iespējamu neatļauju atbalstu "Ilva" grupai. Šī finansiālā atbalsta kopējais apmērs sasniedz aptuveni divus miljardus eiro," trešdien paziņoja Eiropas konkurences komisāre Margarēta Vestagere.

Izmeklēšana par Beļģijas valsts atbalstu "Duferco" grupas uzņēmumiem tika ierosināta saistībā ar Valonijas reģiona amatpersonu sniegtajām garantijām, ko grupas uzņēmumi saņēmuši laika posmā no 2006. līdz 2011. gadam. EK izmeklēšanā konstatēts, ka Beļģijas Ārvalstu stratēģisko investīciju holdinga ieguldījumu nosacījumi bijuši tādi, uz kādiem nebūtu piekrituši privātie investori.

Savukārt zem EK lupas nonākušais Itālijas valsts atbalsts tērauda ražotājam "Ilva" gājis vēl tālāk – pērnā gada martā Itālijas parlaments nolēma šo zaudējumus nesošo Dienviditālijas uzņēmumu uz laiku nacionalizēt cerībā, ka triju gadu laikā tam izdosies atrast jaunus īpašniekus. 

"Visi zina, ka tērauda industrija saskaras ar grūtībām, ko izraisījusi pārprodukcija kā Eiropas Savienības, tā pasaules mērogā. Tā saskaras ar citās pasaules daļās esošo kompāniju puses. Tāpēc Eiropas atbildei uz uzaicinājumiem, ar ko saskaras šis sektors, ir jābūt saskaņotai. Mums ir jāstiprina godīga konkurence globālā līmenī un jāpastāv uz vienlīdzīgiem noteikumiem Eiropas Savienības ietvaros," teica Vestagere.

Konkurences komisāre savā trešdienas paziņojumā uzsvēra, ka pašreizējos apstākļos valsts atbalsts tērauda industrijai ir pieļaujams gadījumos, kad tas nepieciešams, piemēram, energoresursu izmaksu samazināšanai vai kādām pētniecības aktivitātēm, bet ne vienkāršai kompāniju darbības saglabāšanai.

Pēc komisāres teiktā, pašreizējos apstākļos nav pieļaujams, ka Eiropas Savienības dalībvalstis pretlikumīgi subsidē šo industriju, tādējādi apdraudot līdzīgu uzņēmumu pastāvēšanu citās dalībvalstīs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti