Krustpunktā

Nedēļā pēc teroraktiem Briselē: Beļģijas iekšlietu dienesti bijis vājākais posms

Krustpunktā

Rasnačs: Tiesu sistēmas vājākie punkti ir saistīti ar lielo personāla mainību

Trasta komercbankas slēgšanas mācības citām bankām

Banku uzraugs: Bankām būt jāatvadās no klientiem, kuru darījumus tās nesaprot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Komercbankām ir būtiski saprast katru darījumu, ko bankā veic tās klienti, bet pretējā gadījumā tām būtu pamazām jāatvadās no šāda klientu loka, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Runa nav par to, vai bankas ir spējīgas atšifrēt katru darījumu, kas pat nebūtu viņu uzdevums. “Tas princips pašreiz ir tāds – ja es to klientu nesaprotu (..) vai tam jāvelta pārmērīgi daudz resursi, tad šādas transakcijas vienkārši netiek akceptētas. Bankām pamazām būtu jāatvadās no tādu kategoriju klientiem,” saka Putniņš. Bankām būtu jāspēj pilnībā paskaidrot katrs solis, ko izdara viņu klienti bankā.

Tāpat bankām būtu jāfokusējas uz tādu starptautisku klientu apkalpošanu, kuriem ir kāda loģika un industriāla sasaiste darbam ar Latviju, papildina Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis. Viņš arī norāda, ka tas banku sektors, kas apkalpo globālās transakcijas, pēdējos gados būtiski mainījies. Un jāskatās, kuras bankas spējušās mainīties līdzi.

Arī Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūras direktors Andris Nātriņš pauž, ka pārmaiņas banku sektorā ir ilgstošs process, jo bankas nevar izmainīt savu biznesa modeli un klientūru vienas diena slaikā. Turklāt tas ir process, kuram jābūt noteiktai ceļakartei.

Savukārt, komentējot “Trasta komercbankas” licences anulēšanu, Nātriņš norāda – smags darbs ar šo banku uzraugam ilga jau 3-4 gadus.

Turklāt jo sliktāka kļuva situācija, jo vairāk “Trasta komercbanka” bija gatava riskēt.

Viņš arī pieļauj, ka arī kādas citas bankas līdzīgi uzņemas vairāk riska un nonāk vēl sliktākā situācijā. Savukārt citas var atļauties spēcīgi filtrēt klientu riskus. Konkrētas bankas gan viņš nenosauc.

Jau ziņots, ka marta sākumā Eiropas Centrālā banka (ECB) ir pieņēmusi lēmumu anulēt AS "Trasta komercbanka" licenci pēc FKTK ierosinājuma, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās – gan nespēja palielināt kapitālu, gan neievēroja “naudas atmazgāšanas” un terorisma finansēšanas novēršanas prasības.  Turklāt bankas esošais biznesa modelis neesot dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju.

Vēlāk tiesa nolēma atzīt AS "Trasta komercbanka" par likvidējamu.

Lieli noguldījumi bankā bija 265 personām. Lēsts, ka garantēto atlīdzību izmaksai nepieciešami 64 miljoni eiro.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti