Bankas sola pretimnākšanu lauksaimniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Iespējamās kredītu atmaksas grūtības, kas saistītas ar Krievijas ieviestajām sankcijām pret Eiropas Savienības (ES) valstu uzņēmumiem, visticamāk, izpaudīsies pēc dažiem mēnešiem, tā tiekoties ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, atklāja Latvijas Komercbanku asociācija un vairāku banku pārstāvji.

Kad Krievija ieviesa pirmās sankcijas pret ES uzņēmumiem, gan valsts, gan arī kredītiestādes solīja būt pretimnākošas pret uzņēmumiem, kurus ir skārušas ar sankcijām saistītas problēmas. Tomēr pusotra mēneša  laikā nevienam sankciju skartajam uzņēmumiem problēmas ar kredītsaistībām bankās vēl līdz šim radušās - tā pavēstīja ministru prezidente Laimdota Straujuma pēc tikšanās ar komercbanku pārstāvjiem.

„Kā mēs secinājām, neviens - neviens gadījums, kas saistīts ar Krievijas sankcijām, nav konstatēts, ka būtu problēmas ar bankas kredītiem, to atzina arī Zemkopības ministrija. Bet mēs pārrunājām arī perspektīvu, un bankas izteica vislielāko pretimnākšanu tiem uzņēmējiem, kuriem būs problēmas saistībā ar situāciju šobrīd lauksaimniecībā, gan Krievijas pretsankcijas, gan cūku mēris. Bankas arī Pārtikas un veterinārā dienesta  ģenerāldirektors informēja par situāciju ar cūku mēri, tā kā tur bija pilnīga savstarpēja izpratne,” sacīja Straujuma.

Tiesa gan, tas nenozīmē, ka sankcijas neradīs nekādus draudus uzņēmumu un it īpaši lauksaimnieku finanšu stabilitātei -

Latvijas komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņs Bičevskis prognozē, ka likviditātes problēmas uzņēmumos varētu sākties nākamajos mēnešos, bet sola, ka katram uzņēmumam būs individuāla pieeja.

„Kas attiecas uz lauksaimniecības nozari, īstās nozares, likviditātes grūtības, klientiem var būt un ir sagaidāmas drīzāk oktobrī - novembrī. Šobrīd vēl tādu fundamentālu grūtību industrijā vēl nav, bet kas attiecas uz cūku mēri, tas ir cits stāsts, tas ir īstenībā jau agrāk sācies stāsts. Kas attiecas uz citām industrijām - ar katru no tām vienmēr būs jāstrādā individuāli. Katram uzņēmumam eksporta proporcija, kas bija Krievija, ir savādāka, vienam tas ir nozīmīgi, bet otram tam bija jābūt normālam, ievērtētam riskam. Līdz ar to vienmēr būs individuāla pieeja,” skaidroja Bičevskis.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienestā ar lūgumu piešķirt nodokļu brīvdienas kopumā ir vērsušies 32 uzņēmumi, kuru darbību ir ietekmējušas Krievijas ieviestās sankcijas vai arī Krievijas-Ukrainas konflikts, liecina dienesta apkopotā informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti