Atvieglojumi terasēm un ielu tirdzniecībai Rīgai izmaksā 420 tūkstošus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī vasara Rīgas restorānu un kafejnīcu īpašniekiem ir neparasta ne vien ar iespaidīgu apgrozījuma kritumu un viesu trūkumu, bet arī ar faktu, ka nav pašvaldībai jāmaksā nodeva par terases izvietošanu. Tāpat šajā vasarā ieviesti atviegloti terases saskaņošanas nosacījumi. Atvieglojumi ir stimuls komersantiem veidot terases, un šajā vasarā tās izvieto pat tie, kas iepriekš to nav darījuši. 

Atvieglojumi terasēm un ielu tirdzniecībai Rīgai izmaksā 420 tūkstošus
00:00 / 03:18
Lejuplādēt

Pašlaik tiem komersantiem, kas vēlas izvietot terases risinājumu, kas neietver koka grīdu, bet tikai pārvietojamus galdus, krēslus un puķu kastes, nav vairs jādodas uz būvvaldi pēc saskaņojuma. Pietiek tikai ar izpilddirekcijas saskaņojumu.

Rīgas domes būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns pastāstīja, ka atvieglotās prasības veicinājušas uzņēmēju interesi un pieteikumu pieprasījums ir ievērojami pieaudzis:

“Šogad šo vasaras terašu (pamatīgo, ar koka grīdām) skaits ir tikpat liels, cik pagājušo gadu bija kopējais terašu skaits – gan ar grīdām, gan bez grīdām, gan vienkāršotā kārtībā. Tā kā noteikti interese ir pieaugusi.

Mēs saņemam arī labus vārdus no pašiem komersantiem.

Un mēs arī redzam, ka bija kafejnīcas, kas iepriekšējos gados nemaz neizvietoja vasaras terases, tad tagad, kad noteikumi ir atviegloti, to ir izdarījušas.”

Rīgas domes finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš norādīja, ka kopumā šajā sezonā nodevās neiekasētā nauda ir 420 tūkstoši eiro. Nodevas maksas atcelšana saglabāsies līdz sezonas beigām – 31. oktobrim.

“Tikai tā nianse ir tāda, ka mēs nevaram nodalīt ārā terases no ielu tirdzniecības. Piemēram, zemenes, kas tirgo pie lielveikaliem. Šādā veidā mēs nevaram nodalīt. Bet kopumā šis lēmums - atbalsts ielu tirdzniecībai, kafejnīcām un terasēm šogad maksā 420 tūkstoši eiro. No marta arī mēs ar atpakaļejošu datumu atgriezīsim naudu tiem, kas jau bija samaksājuši nodevu uz priekšu. Tad no 13. marta līdz sezonas beigām,” stāstīja Rakstiņš. 

Kafejnīcu nodeva par terasēm veido apmēram pusi no šiem 420 tūkstošiem eiro. Pārējās ir no dažādām citām āra tirdzniecības vietām. Rakstiņš gan atteicās prognozēt, vai nodevas atcelšana vai vismaz atvieglojumi varētu saglabāties arī nākamajā vasaras sezonā. Pagaidām šis jautājums oficiālajā dienaskārtībā nav iekļauts, bet Rakstiņš atklāj, ka par nodevas jautājumu ir bijušas diskusijas deputātu vidū.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas valdes loceklis, restorāna "B bārs" īpašnieks Armands Mednieks atzinīgi vērtē nodevas atcelšanu, bet tai pašā laikā akcentē, ka noteikumi attiecībā uz distances ievērošanu starp viesu galdiņiem ietekmē darbību.

“Vecrīga ir bēdu ieleja, kurā nekas nenotiek. Un, protams, ka vietējam cilvēkam te nav ko darīt. Tie krogi, kas ir atvērušie, tiem ir kritums 90%. Man ir līdz 35%. Es plānoju, ka varbūt jūnijā 45% būs tā kapacitāte, bet tā īre par terasi ir pavisam cita summa. Tā nenosedz ne telpu īri, ne ko. Vienīgais, protams, tas ir labs atbalsts. Jebkurā gadījumā man tie ir 1000 eiro, bet īre man ir 7000 eiro.

Mums ir nepieciešams vēl kaut kāds atbalsts, ko mēs arī gaidām par algu subsidēšanu,” stāstīja Mednieks.

Viņš teica, ka jebkura ēdināšana iestāde galvaspilsētā bez terases vasarā nevar pastāvēt, jo tas ir būtisks peļņas avots. 

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa Covid-19 ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas, tāpēc arī turpmāk ir noteikti vairāki ierobežojumi un piesardzības pasākumi. Noteikts, ka līdz jūnija beigām pasākumos iekštelpās varēs pulcēties ne vairāk kā 100, bet ārtelpās – ne vairāk kā 300 cilvēku. Kafejnīcās iekšā pie viena galdiņa var sēdēt līdz četriem cilvēkiem, bet ārā - līdz astoņiem cilvēkiem. Starp galdiņiem jāievēro divu metru distance.

Covid-19 pandēmija ierobežojumu dēļ atstāj negatīvu ietekmi uz viesmīlības nozari, tādēļ uzņēmējiem pieejams atbalsts, kā arī Rīga atvieglojusi terašu regulējumu, lai cilvēki vairāk varētu sēdēt āra kafejnīcās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti