Atsākas pensiju indeksācija; federācija prasa taisnīgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Septembris šogad nāk ar nelielām, bet patīkamām pārmaiņām lielai daļai Latvijas pensionāru - pēc vairāku gadu pārtraukuma atsākas pensiju indeksācija. Šogad gan indeksēs tikai pensijas līdz 200 latiem. Par to neapmierināta ir Latvijas Pensionāru federācija, kas cerēja uz augstāku slieksni. Tuvākajā laikā Labklājības ministrijai (LM) un senioriem būs jāvienojas arī par veidu, kā nākamgad indeksēt jau visas pensijas.

Četrus gadus pēc krīzes diktētās pensiju indeksācijas iesaldēšanas, mazākās no tām šomēnes pirmo reizi atkal nedaudz pieaugs. No 1.septembra ar indeksu 1,04 indeksēs pensijas vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieka zaudējuma pensijas līdz 200 latiem un visas politiski represēto pensijas. Vidējais pieaugums - nepilni pieci lati.

„Jebkurš var viegli sarēķināt šo pieaugumu - tātad, ja persona iekļaujas grupā, kam indeksēs pensijas, tad neieskaitot piemaksu, piemēram, 150 latu pensiju indeksē vai pareizina ar 1,04 un pēc indeksācijas tā būs 156 lati. Protams, ja pēc indeksācijas pensija pārsniegs 165 latus, tad šai pārsnieguma daļai piemēros iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tātad jau ar septembra izmaksu, atkarībā no izmaksas datuma, pensijas automātiski tiks indeksētas un palielinātā apmērā ienāks personu kontos," skaidro LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece.

Ministrijas pārstāve atgādina, ka pensiju indeksācija atsākta gadu agrāk par likumā paredzēto un attieksies uz lielāko daļu pensionāru - 402 tūkstošus jeb 85% no visiem pensionāriem. 200 latu slieksnis šā gada indeksācijai gan neapmierināja Pensionāru federāciju, kas to gribēja celt līdz vismaz 250 latiem.

„Tas nav tas, par ko tika savākti 106 tūkstoši parakstu, tā kā šo septembra indeksāciju var uzskatīt tikai par tādu simbolisku soli no valdības puses, kas, protams, pašiem mazāko pensiju saņēmējiem kaut kādu nelielu labumu dos," saka federācijas vadītājs Andris Siliņš.

Pēc gada indeksācija skars jau visas pensijas. Par indeksācijas variantiem oktobra sākumā diskutēs labklājības ministres vadītājā Senioru lietu padomē. Pensionāru federācijas vadītājam jau ir skaidrs, kurš no piedāvātajiem indeksācijas variantiem būtu jāizvēlas.

„Nākotnē būtu jārada sociāli taisnīgāks indeksācijas mehānisms, kam zināmā mērā būtu jāmēģina kompensēt dzīves dārdzības pieaugumu tieši pensionāriem. Tādēļ mēs vienu no LM piedāvātajiem variantiem atbalstīsim, un tas ir tāds, ka visām pensijām tiek indeksēta vienādi liela summa. Protams, paliek atklāts jautājums, kāds tiek ņemts šis indekss, un par to vēl būs diskusijas 9.oktobrī," saka federācijas vadītājs.

Savukārt jau 7.septembrī Pensionāru federācija Rīgā rīkos Vislatvijas pensionāru akciju par savām tiesībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti