Atbalstīti ekonomikas izrāvienam būtiskie UIN atvieglojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Pēc vairāk nekā gadu ilgušajām diskusijām ar Finanšu ministriju (FM) otrdien Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā, lai motivētu uzņēmumus veikt investīcijas pētniecībā un attīstībā, attīstot tehnoloģijas un jaunu produktu ražošanu, informēja EM.

Lai arī UIN atlaides pētniecībai un attīstībai būs pieejamas no nākamā gada vidus, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka ar valdības pozitīvo lēmumu ir sperts milzīgs solis - bez ieguldījumiem pētniecībā un attīstībā, bez jauniem, ienesīgākiem produktiem un tehnoloģijām sasniegt attīstīto valstu līmeni nebūs iespējams.

"Tāpēc valdībai šajā procesā ir jāatbalsta uzņēmēji un ar nodokļu politikas palīdzību jāstimulē komersanti investēt jaunu, ienesīgāku produktu un pakalpojumu izstrādē. Valdība šodien beidzot ir spērusi pareizo soli, lai palīdzētu uzņēmējiem pieņemt lēmumu par jaunām investīcijām, Latvijas ekonomikā turpinātos pozitīvās pārmaiņas un "ekonomikas izrāviens" varētu īstenoties praksē," norādīja Pavļuts.

UIN atvieglojumi pētniecībai un attīstībai radīs stimulus komersantiem veikt investīcijas jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādē un ieviešanā, tādējādi paaugstinot to konkurētspēju un eksportspēju, radot iespējas veidot jaunas darbavietas un celt atalgojumu strādājošajiem. Tāpat UIN atvieglojumi rada nepieciešamos priekšnoteikumus ciešākai sadarbībai starp komersantiem un pētniecības institūcijām.

Tāpat EM pauž gandarījumu, ka pēc diskusijām ar Finanšu ministriju ir izdevies rast risinājumu, lai pagarinātu jau esošās UIN atlaides par jaunām ražošanas tehnoloģiskajām iekārtām vismaz līdz 2020.gadam, kā arī ir saglabāti UIN atvieglojumi arī par lielajiem investīciju projektiem virs desmit miljoniem eiro (septiņi miljoni latu).

Vienlaikus EM pauž cerību, ka UIN atvieglojumu administrēšanā komersantiem netiks radīts nesamērīgs birokrātiskais slogs un Valsts ieņēmumu dienests balstīsies Ekonomiskās Sadarbības un attīstības organizācijas valstu labākajā praksē.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) savukārt arī atzinīgi novērtē, ka beidzot valdībā izdevies panākt vienošanos par UIN atvieglojuma pagarinājumu līdz 2020.gadam jaunajām ražošanas tehnoloģiskajām iekārtām, un tām tiks piemērots koeficients 1,5. Koeficienta saglabāšanu esošajā apmērā sociālie partneri uzskata par būtisku visiem uzņēmumiem, kuri iegulda attīstībā.

„Atbalsts uzņēmējiem, kuri ir gatavi un ieinteresēti ieguldīt attīstībā un radīt arvien jaunus produktus ar augstu pievienoto vērtību, ir reāls, praktisks instruments, kā valsts var veicināt ekonomikas izrāvienu. Sniedzot papildu motivāciju uzņēmējiem ieguldīt tehnoloģijās, pētniecībā un jaunu produktu izstrādē, mēs ilgtermiņā varam plānot gan augstākus nodokļu ieņēmumus, gan pieprasījumu pēc kvalificēta darbaspēka, nodrošinot tam konkurētspējīgu atalgojumu, gan Latvijas konkurētspēju starptautiskajos tirgos. Mums ir jāspēj konkurēt nevis ar zemu cenu, bet gan augstvērtīgu piedāvājumu, un šis nodokļu instruments to veicinās," sacīja LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone:

Saskaņā ar šodien panākto vienošanos no 2014.gada 1.jūlija būs pieejams atbalsts uzņēmumiem, kuri ieguldīs pētniecībā un attīstībā. Tāpat tiks pagarināts termiņš UIN atlaidei par atbalstāmajiem investīciju projektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti