Arodbiedrība sāk sarunas ar «Maxima» par darba koplīgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība un mazumtirgotājs „Maxima Latvija” ceturtdien sākuši sarunas par darba koplīgumu, lai uzlabotu darba apstākļus uzņēmumā. Par konkrētām prasībām abas puses pagaidām vēl nerunā, bet atzīst, ka sarunas sākušās pozitīvā gaisotnē. Parakstītā nodomu protokolā uzņēmuma vadība arī apņēmusies nelikt šķēršļus darbinieku dalībai arodbiedrībā, kurā patlaban ir tikai 1% „Maxima Latvija” darbinieku.

„Visvairāk jau visus interesē darba samaksa, darba organizācija, arī sociālās garantijas,” saka Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības (LTDA) vadītāja Maira Muceniece. Ieskicē iespējamo koplīguma saturu, par ko ceturtdien sāktas sarunas ar „Maxima Latvija” vadību.

Pagaidām tikai nolemts, ka koplīgumam būs deviņas sadaļas un līdz 8.maijam arodbiedrībai un darba devējam jāizstrādā savi piedāvājumi. Tad arī sāksies spraigākā cīņa par koplīguma nosacījumiem.

„Tas ir viss vērsts uz to, lai koplīgums būtu kā tāds iekšējais uzņēmuma [dokuments], var teikt, ar likuma spēku, kurš regulētu visdažādākos noteikumus, kas vērsti uz darbinieku darba apstākļu uzlabošanu,” skaidro Muceniece.

Uzņēmums turējis solījumu par darba samaksas paaugstināšanu vidēji par 7%. Uz jautājumu, vai arī citādi darba apstākļi un uzņēmuma vadības attieksme ir uzlabojusies, „Maxima” arodbiedrības vadītāja vietniece Ilze Kļaviņa, pretēji vairāku darbinieku iepriekš anonīmi paustajam viedoklim, vadību nekritizē. „Attieksme jau nekad nav bijusi slikta, vismaz mūsu veikalā. Vienkārši tagad visi cer uz lielāku algu. Algas pielikums ir, visi gaida vēl lielāku. Tātad mēs visu laiku ceram uz kaut ko labāku, bet viss jau notiek,” saka Kļaviņa.

„Maxima Latvija” arodbiedrība gan ir ļoti mazskaitlīga - tajā ir vien ap 70 no septiņiem tūkstošiem uzņēmuma darbinieku. Kļaviņa, kura ir menedžere vienā no „Maxima” veikaliem, gan zinot tikai dažus, kuri arodbiedrībā nestājas bailēs no vadības. Viņas veikalā tādu neesot: „Citos veikalos varbūt bija kaut kādas bailes iesaistīties… Bet konkrēti nav jau arī tik lielas problēmas, lai meklētu palīdzību ārpusē. Teiksim, man nav tik lielu problēmu, lai es tagad ietu uz arodbiedrību - lūdzu, mani aizstāviet. Es iestājos tikai tāpēc, lai „offiss” [LTDA] mani sadzirdētu.”

„Maxima” vadība ar arodbiedrību noslēgusi nodomu protokolu, kurā uzņēmums rakstiski apņēmies ievērot darbinieku tiesības iesaistīties arodbiedrībā. „Domāju, ar to arī šis jautājums ir izteikts. No „Maxima” vadības puses nekādā veidā nebūs šis ierobežojums,” norāda „Maxima Latvija” Personāla vadības departamenta direktors Raitis Apinis. Viņš gan arī iepriekš neesot saskāries ar gadījumiem, kad kādam darbiniekam būtu likti šķēršļi dalībai arodbiedrībā.

Vaicāts par darbinieku darba apstākļu uzlabošanu, Apinis stāsta, ka uzņēmums izstrādājis pārmaiņu plānu šim gadam - darbinieku un klientu drošībai, darba apstākļu uzlabošanai un palīdzībai Zolitūdes traģēdijā cietušajiem. Darba samaksa jau pārskatīta, bet vai pēc koplīguma noslēgšanas darbinieki varētu cerēt uz vēl kādu palielinājumu, Apinis ir atturīgs: „Nedomāju, ka darba koplīguma mērķis ir lielākas algas par katru cenu. Koplīguma mērķis pēc būtības ir mazliet citādāks - sakārtot darba tiesību jautājumus, padarīt tos skaidrus un saprotamus.”

Darba algas palielinājums jau ir pakārtos, abpusēji skatāms jautājums, kas atkarīgs gan no valsts ekonomiskās situācijas, gan citiem faktoriem,” saka „Maxima” Personāla vadības departamenta direktors.

Kad koplīgumu varētu noslēgt, Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība pagaidām neprognozē. Pēc pieredzes ar citiem uzņēmumiem, sarunas varot ilgt no mēneša līdz pat vairāk kā gadam.     

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti