«airBaltic» atpirks pret to vērstās prasījumu tiesības un tiesības uz preču zīmēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 1 mēneša.

Latvijas Krājbankas administrators „KPMG Baltics” un bankas „Snoras” administrators vienojušies ar „Air Baltic Corporation” (ABC), ka lidsabiedrība 15 gadu laikā atpirks   Krājbankas meitas kompānijai SIA „Atlantijas Biroji” piederošās prasījumu tiesību pret „airBaltic” un tiesības uz dažām preču zīmēm, informēja „KPMG Baltic” sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis. 

Noslēgtā vienošanās ir kompleksa, un tā ietver virkni savstarpēji saistītu darījumu, kas paredz, ka „airBAltic” atpirks pret to vērstās prasījumu tiesības un tiesības uz dažām preču zīmēm vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā 15 gadu laikā, maksājot arī līgumā noteiktos procenta maksājumus atbilstoši tā brīža tirgus likmēm.

Šī vienošanās nozīmē, ka Latvijas Krājbanka un banka „Snoras” iegūs līdzekļus, lai varētu turpināt norēķināšanos ar kreditoriem. Latvijas Krājbankas administrators KPMG Baltics jau ir uzsācis norēķināšanos ar bankas lielāko kreditoru Noguldījumu garantiju fondu, kam jau ir pārskaitīti 203 miljoni eiro, un fondam jāsamaksā vēl 267 miljonus eiro.

Krājbanka un banka „Snoras” aizdeva bijušajam „airBaltic” akcionāram „Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) vairākus desmitus miljonu eiro, savukārt BAS aizdeva un investēja līdzekļus „airBaltic”. Ņemot vērā, ka BAS nepildīja savas saistības pret bankām (saistības vairāk nekā 65,5 miljonu eiro apmērā), Latvijas Krājbanka un „Snoras” realizēja komercķīlu, kas bija vienīgais nodrošinājums šiem aizdevumiem.

Šo darījumu rezultātā Latvijas Krājbankas meitas sabiedrība „Atlantijas Biroji” ieguva prasījuma tiesības pret lidsabiedrību. Lai atgūtu aizdotos naudas līdzekļus, administrators pērn 4. novembrī rīkoja prasījumu tiesību izsoli pret „airBaltic”, kurā gan neviens pretendents nepieteicās un izsole nenotika. Meklējot tālāko risinājumu, lai atgūtu aizdotos līdzekļus, pēc ilgstošām sarunām tika panākta vienošanās ar pašu „airBaltic” par prasījumu tiesību atpirkšanu.

„airBaltic” ekonomiskās krīze slaikā nonāca finanšu grūtībās, bet 2011.gadā pēc Krājbankas kraha valsts pārņēma bankā ieķīlātas lidsabiedrības akcijas, kas piederēja privātajam akcionāram „Baltijas Aviācijas sistēmas”, kļūstot par  99,8% akciju īpašnieci. Lai gan lidsabiedrību apvij vairākas tiesvedības un strīdi, valdība piesaistīja „Prudentia”, lai sameklētu investoru, kurš varētu attīstīt aviokompāniju, bet valsts varētu atgūt tajā ieguldītos līdzekļus. Iepriekš ir pieminēti vairāki iespējami interesenti, taču reāls piedāvājums tā arī nav izteikts.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. "airBaltic" lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti