Aicina politiķus tomēr pieņemt kādu lēmumu par iniciatīvu atcelt nodokli vienīgajam mājoklim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ atbalstītāju skaits iniciatīvai par mājokļa nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam platformā “ManaBalss” sasniedzis jau 50 000. Iesniegšanai Saeimā nepieciešamos 10 000 parakstus iniciatīva saņēma jau pirms trīs gadiem un tika iesniegta parlamenta, taču šis jautājums “iestrēga”. “ManaBalss” aicina politiķus atgriezties pie šī jautājuma un komunicēt ar sabiedrību, jo jebkurš lēmums ir labāk nekā nekāds, teikts “ManaBalss” paziņojumā medijiem.

“ManaBalss” iniciatīvas autoru un parakstītāju vārdā arī nosūtīja aicinājumu Saeimas frakciju deputātiem un ārpusfrakciju deputātiem “pievērsties šim sasāpējušajam, sarežģītajam un arī neērtajam jautājumam par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam”.

Spriežot pēc kolektīvo iesniegumu statusa informācijas Saeimas interneta mājaslapā, šis likumdošanas priekšlikums, kuram kopš tā iesniegšanas Saeimā pirms trijiem gadiem ir pievienojušies gandrīz 40 000 papildus atbalstītāju, ir „iestrēdzis” starp valsts institūcijām, norādīja “ManaBalss”.

Šāds nenoteikts kolektīvo iesniegumu statuss “ManaBalss” vērtējumā ir sevišķi bīstams, jo vairo sabiedrībā iespaidu, ka „nekas nenotiek” un sajūtu par atsvešinātību no varas.

“Mūsuprāt, šāda rezignācija ir sliktākais, kas politiskajā dialogā ar sabiedrību var notikt. Jo, no vienas puses, tas cilvēkus velk uz demokrātijas un varas leģitimitātes apšaubīšanu, apātiju un cinismu, bet no otras – uz ekstrēmām rīcībām vai arī vēlmi pamest valsti,” pausts “ManaBalss” paziņojumā.

“Jebkāds lēmums par kolektīvajiem iesniegumiem ir labāks nekā nekāds, un jebkurā gadījumā noteikti ir nepieciešama komunikācija ar sabiedrību par šo likumdošanas ierosinājumu, kas ir guvis plašu un nepārprotamu atbalstu,” teikts paziņojumā.

Kolektīvā iesnieguma autori apzinās, ka arī ar gandrīz 40 tūkstošiem jauno parakstu šis likumdošanas ierosinājums Saeimā nav iesniedzams no jauna, jo formāli tas jau atrodas tautas priekšstāvju un valdības institūciju dienaskārtībā.

Tāpēc “ManaBalss” šā kolektīvā iesnieguma autoru un 50 130 atbalstītāju vārdā (parakstu skaits 03.04.2019.) lūdz Saeimas deputātus iekļaut šo jautājumu 13. Saeimas dienaskārtībā un pieņemt par to politisku lēmumu. Svarīgs ir skaidrs lēmums, lai kāds tas arī būtu, un rīcība – šīs iniciatīvas atbalstīšana, noraidīšana vai tās iestrāde likumdošanā kompromisa variantā.

“Šā iesnieguma pārstāvji un arī “ManaBalss” komanda norobežojas no attiecīgā nodokļu politikas jautājuma sajaukšanas ar citiem sabiedrības un politiskās dienaskārtības akūtajiem jautājumiem. Jo, pirmkārt, katrs no sasāpējušajiem jautājumiem ir risināms individuāli. Otrām kārtām, populistiska ažiotāža un „viss ir slikti” attieksmes kultivēšana nenāk par labu ne šo dažādo rīcībpolitikas jautājumu apspriešanai un risināšanai, ne konstruktīvam politiskajam dialogam vispār,” norāda “ManaBalss”.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti