No 1. jūlija ārpakalpojuma grāmatvedības pakalpojumi – tikai ar licenci 

No 1. jūlija grāmatvedības ārpakalpojumus drīkst sniegt tikai tie grāmatveži, kuri ir saņēmuši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsniegtu licenci.

Prasība pēc licences attiecas gan uz uzņēmumiem, kas sniedz grāmatvedības ārpakalpojumus, gan arī uz fiziskajām personām, kas grāmatvedības ārpakalpojumu sniedz kā saimnieciskās darbības veicēji.

Kopš 2021. gada 1. jūlija, kad tika noteikts licencēšanas pārejas periods, ārpakalpojuma grāmatvedības sniedzējiem ir izsniegtas 2214  licences, no tām 81 % ir izsniegtas uzņēmumiem, bet 19 % – fiziskajām personām, kas grāmatvedības ārpakalpojumu sniedz kā saimnieciskās darbības veicēji.

VID šobrīd ir reģistrēts 5261 ārpakalpojuma grāmatvedības pakalpojumu sniedzējs.

VID aicina ikvienu uzņēmēju, kurš jau izmanto vai vēl tikai plāno izmantot ārpakalpojuma grāmatvedības pakalpojumus, pārliecināties, vai izvēlētais pakalpojuma sniedzējs ir licencēts. Informācija par izsniegtajām licencēm ir pieejama VID tīmekļvietnē.

Par darbību bez licences Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā (78. panta 1. daļa)  grāmatvedim ir noteiktas soda sankcijas – tas var būt brīdinājums, soda nauda vai apturēta darbība, vai noteikts pagaidu aizliegums atbildīgajai personai pildīt pienākumus.

Vienlaikus licenču izsniegšana turpinās. Tādēļ aicina visus ārpakalpojuma grāmatvežus, kuri vēlas turpināt savu profesionālo darbību, kā arī tos, kuri vēl tikai plāno sākt darboties šajā jomā, vērsties VID ar iesniegumu licences saņemšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti