Panorāma

JV, ZZS un "Progresīvajiem" neesot nepārvaramu domstarpību

Panorāma

Panorāma

Saimnieciskās darbības kontu izmanto 114 nodokļu maksātāji

Par 800 000 eiro izveidoto saimnieciskās darbības kontu izmanto tikai 114 klienti

Pērn oktobrī valsts ieviesa jaunu pakalpojumu mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem – saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. Tas ļauj visas saistības ar valsti kārtot automātiski, bez cilvēka papildu kontroles. Neskatoties uz acīmredzamo vienkāršumu, ideja nav guvusi plašu atbalstu. Nepilnu deviņu mēnešu laikā saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu atvēruši vien 114 klienti.

ĪSUMĀ:

  • Pērn oktobrī ieviesa saimnieciskās darbības kontu mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājiem.
  • Nodokļus no šī konta nomaksā automātiski, ar pārējo uzņēmējs var brīvi rīkoties.
  • Nepilnu 9 mēnešu laikā šo kontu atvēruši tikai 114 klienti.
  • Šo kontu piedāvā atvērt tikai viena banka, kurai pašlaik šis pakalpojums neatmaksājas. 
  • Par konta ieviešanu valsts samaksāja 800 000 eiro; VID grib, lai kontu piedāvā arī citas bankas.
  • Finanšu asociācija: MUN maksā tikai 9000, konts būtu jāpiedāvā arī autoratlīdzību saņēmējiem.  
  • FM nodokļu pārskatīšanas rezultātā pieļauj izmaiņas.  

Autoratlīdzību saņēmēji 2022.gadā – 35 382, par kuriem iesniegti 145 148 paziņojumi par autoratlīdzību izmaksām

Šajā informācijā nav iekļauti autoratlīdzību saņēmēji, kuriem ir reģistrēta saimnieciskā darbība, jo par viņu saņemtajām atlīdzībām atsevišķu statistiku nevar iegūt

Absolūtais vairākums MUN maksātāju uzrāda apgrozījumu līdz 25 000 eiro gadā.

2022.gadā MUN maksātāju skaits, kuru apgrozījums ir robežās no 25 000 līdz 39 999,99 - 373.

2022.gadā MUN maksātāju skaits, kuru apgrozījums ir no 40 000 - 23.

(avots: VID)

Plānu ieviest saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu valsts gatavoja vairākus gadus, bet strādāt tas sāka pērn oktobrī. Doma – atvieglot rēķinu kārtošanu ar valsti mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuri nemaksā pievienotās vērtības nodokli. Darbības princips ir vienkāršs – atver kontu, paziņo par to Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un viss, tālāk nedz nodokļi pašam jārēķina, nedz atskaites jāgatavo, jo viss notiek automātiski.

Taču jārēķinās ar to, ka izvēles, kurā bankā vērt vaļā kontu, nav.

To nodrošina tikai "Industra Bank". Jāsamaksā 15 eiro par konta atvēršanu plus pieci eiro – ikmēneša maksa.

Mūziķim Ivaram Auzānam šis konts nāca kā glābiņš, ļaujot izbeigt mokpilnas atskaišu virtenes.

"Jā. Divu darbdienu laikā VID pārbauda visus manus ienākumus, izdevumus. Viņi atrēķina šos 25%. Un manā kontā ienāk jau tīra nauda, ar kuru es varu rīkoties un darboties,

man nekas vairs nav, nekādu pienākumu pret valsti, pret nodokļiem," priekšrocības klāstīja Ivars Auzāns.

Neskatoties uz acīmredzamo vienkāršumu, pakalpojums nav īpaši populārs. Nepilnu deviņu mēnešu laikā ir tikai 114 konta lietotāju.  

"Industra Bank" valdes loceklis Jānis Diedišķis atklāja, ka sistēmas izstrādē ieguldīti 50 000 eiro, pagaidām atpelnīta tikai desmitā daļa.

"Sākotnēji vispār veidojot šo produktu, mēs arī finanšu aprēķinos nesaskatījām šo kā tādu izteikti jaunu, ienesīgu biznesa virzienu. Šis vairāk ir veids, kā arī mazajiem uzņēmējiem parādīt, kad kāds ir gatavs par viņiem uzņemties rūpes," atzina Jānis Diedišķis.

Par konta ieviešanu valsts samaksāja 800 000 eiro. Valsts ieņēmumu dienests vēlētos, lai rūpes par mazajiem uzņēmējiem izrādītu arī citas bankas.

"Tā viena banka, kura sniedz šo pakalpojumu, – tas tomēr ir maz. Mēs būtu priecīgi, ja tiešām šādu iespēju un pakalpojumus sniegtu arī citas komercbankas," atzina VID nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Finanšu nozares asociācija, kas aktīvi iesaistījās saimnieciskās darbības konta izstrādē, norādīja uz divām fundamentālām kļūdām. Pirmkārt, tas attiecas tikai uz mikrouzņēmumu nodokļu maksātājiem – tie ir tikai 9000 valstī, bet tika sagaidīts plašāks tvērums, iekļaujot arī autoratlīdzību saņēmējus. Un tie jau būtu 35 000 papildu klientu. Otrkārt, banku ieskatā, pati konta sistēma ir nestandarta un tāpēc dārga.

"Līdz ar to šobrīd ir vai nu jāatgriežas pie idejas par brīvāku standartu, kā tiek piemērots šīs saimnieciskās darbības ieņēmumu konts, uz kaut ko tādu, ko visi pazīst un zina – uz tādu mehānismu. Un/vai jādomā par jaunu nodokļu režīmu iekļaušanu šajā saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā," sacīja Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Edgars Pastars.

Finanšu ministrijā šobrīd pārskata visus nodokļus, tāpēc izmaiņas varētu skart arī saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu.

Ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu jautājumos Ilmārs Šņucins pastāstīja, ka "ir vairāki lēmumi, kas mums ir priekšā – vieni no tiem ir saistīti ar atvieglojumu izmantošanu MUN maksātājiem, kas var palielināt interesi par konta izmantošanu. Vienlaikus jāpieņem lēmums, turpinās vai neturpinās autoratlīdzību īpašā shēma."

Šobrīd tiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kas gadā nopelna 25 000 eiro, ir 25% nodokļu likme. Ja pelna vairāk, bet līdz 40 000 eiro – nodokļos iet 40%. VID vēlētos ieviest vienu likmi, savukārt Finanšu ministrija vērtē iespēju celt abus šos ienākumu sliekšņus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti