Dienas ziņas

Brenguļos septīto reizi svin tomātu svētkus

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Restorāni gaida PVN samazinājumu

Restorānu jomā darbu pārtrauc vairāki flagmaņi; nozare gaida PVN samazinājumu

Restorānu nozarē pārmaiņas – ardievas viesiem saka vairāki flagmaņi, kuru klātbūtne Rīgā likās kā nemainīga vērtība. Piemēram, no sestdienas, 26. augusta, slēgts Mārtiņa Rītiņa izveidotais restorāns "Vincents". Un paralēli notiek arī diskusijas, kā palīdzēt nozarei. Tās pārstāvji risinājumu redz PVN samazinājumā.

Šonedēļ deputāti, Finanšu ministrijas (FM) un ēdināšanas nozares pārstāvji sprieda, kā palīdzēt nozarei, samazinot PVN likmi. Kopējais nodokļu parāds nozarē esot vairāk nekā 44 miljoni eiro. 

"Šeit skaidri sāk iezīmēties šī bilde, ka nodokļu slogs un nodokļu parāds, kas tika uzkrāts jau Covid-19 laikā, tas ir pietiekami smags," norādīja Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents Lauris Aleksejevs.

Piemēram, Lietuvā un Vācijā PVN samazināšana viesmīlības jomā nesa pozitīvas izmaiņas. Uzņēmumiem parādās vairāk naudas, var nomaksāt nodokļu parādus, iziet no ēnu ekonomikas un tiek veicināta konkurence.

Restorāni Latvijā vēlas PVN likmes samazināšanu līdz 12%. PVN samazinājumu vajadzētu ieviest no nākamā gada, sacīja Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas vadītājs Artūrs Butāns (Nacionālā apvienība).

"Domāju, ka labs risinājums varētu būt kādi trīs gadi, bet, protams, vienmēr ir tas, ka PVN likmi samazināt ir ārkārtīgi populāri, grūti pēc tam to atlikt atpakaļ," norādīja deputāts.

"Šis gada vai divu vai trīs gadu periods mums varētu nākt tikai un vienīgi par labu, ņemot vērā arī mūsu kaimiņvalsts Lietuvas piemēru," sprieda Aleksejevs. "Mums ar lietuviešiem ir pietiekoši grūti konkurēt sabiedriskajā ēdināšanā un izmitināšanā."

Šomēnes par pastāvēšanas beigām paziņoja trīs Rīgā populāri restorāni — "Vincents", "Monterosso" un "Čarlstons". Iedzīvotājus tas pārsteidza, bet nozarē kopumā šobrīd klājas smagi. 

"Lielās inflācijas, nodokļu sloga un citu aspektu dēļ, arī ievērojama tūrisma krituma dēļ, šobrīd diemžēl šo visu faktoru kopumu restorāns nav izturējis," skaidroja restorāna "Vincents" līdzīpašnieks Emīls Jakrins. 

Lai izdzīvotu, restorāniem nākas celt cenas, zaudēt klientus un darboties ar zaudējumiem.

"Nu mēs šī gada laikā pacēlām [cenas] trīs reizes un tūliņ celsim atkal, jo nevar, nevar savilkt galus. Nekādi," atzina restorāna "Mio" īpašniece Evita Vilde Onzule.

"Lai nodrošinātu darbaspēka izmaksas, kā arī iepirkumus, es domāju, tas sausais atlikums galā ir diezgan zems," teica restorāna "Whitehouse" direktore Inese Vīcupe.

FM ir dots precizēt aprēķinus, lai dotu priekšlikumu par reālu risinājumu nozares glābšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti