Latvijas pensiju fondi zaudē 1,7 miljonus eiro no ieguldījumu vērtības apjomīgas zādzības dēļ Lietuvā

Latvijā pensijas otrā līmeņa fondi, pārvērtējot savus aktīvus pēc Lietuvā atklātā iespējamā piesavināšanās gadījuma, zaudējuši apmēram 1,7 miljonus eiro no ieguldījumu vērtības. Tas gan ir neliels samazinājums pret kopējo 2. līmeņa pensiju fondu uzkrājumu – 7,2 miljardiem eiro. 

Lietuvā "BaltCap" infrastruktūras fonda partneris Šarūns Stepukonis, iespējams, piesavinājās līdzekļus no ieguldījumu fonda.

Stepukonis 16 miljonus eiro, kas ņemti no ieguldījumu fonda, varētu būt nospēlējis azartspēlēs. 

Kopējie ieguldījumi – 14,1 miljoni eiro

Latvijas Bankas pārstāvji informēja, ka Latvijas otrā pensiju līmeņa jeb valsts fondētās pensiju shēmas trīs ieguldījumu plāniem ir ieguldījumi alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieka "BaltCap" Infrastruktūras fondā. Visu plānu kopējā ieguldījumu vērtība 2023. gada 30. septembrī bija 15,8 miljoni eiro, veidojot 1,13% no minēto plānu aktīviem.

Savukārt 2023. gada decembrī ieguldījumu plānu pārvaldnieki veica ieguldījuma pārvērtēšanu, ņemot vērā saņemto fonda aktīvu ārpuskārtas vērtējumu un informāciju par nodarītajiem zaudējumiem. Ņemot vērā minēto, 2023. gada 31. decembrī kopējais ieguldījums "BaltCap" Infrastruktūras fondā bija 14,1 miljons eiro, ieguldījumu īpatsvaru plānu aktīvos samazinot līdz 0,95%.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidroja, ka turpmākie soļi ir atkarīgi no "BaltCap" Infrastruktūras fondā pašlaik notiekošās izmeklēšanas rezultātiem par konstatētajiem nodarījumiem. Latvijas Banka seko līdzi situācijas attīstībai un uztur ciešu informācijas apmaiņu un sadarbību ar pārējiem Baltijas valstu uzraugiem.

Tiesā mēģina piedzīt 16,6 miljonus eiro

Šobrīd Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieks "BaltCap" ar tiesas starpniecību vēlas piedzīt vairāk nekā 16 miljonus eiro no bijušā "BaltCap" infrastruktūras fonda partnera Šarūna Stepukoņa, azartspēļu uzņēmuma "Olympic Casino Group Baltija" un tā Igaunijas akcionāra "OB Holding 1", vēsta Lietuvas biznesa laikraksts "Verslo žinios".

Viļņas apgabaltiesā laikrakstam apstiprināja, ka trīs fonda pārvaldītie uzņēmumi – "Žvirgždaičiu energija", "Nullus" un "Moelta" – lūdz tiesai atzīt to īpašumtiesības uz iespējami piesavinātiem finanšu aktīviem 16,6 miljonu eiro vērtībā un cenšas atgūt līdzekļus, kas glabājās atbildētāju kontos.

Tiesa 10. decembrī arestējusi Stepukoņa aktīvus, tostarp azartspēļu uzņēmumos turētos aktīvus.  

Viens no četriem "BaltCap" vadošajiem partneriem Simons Gustainis sacīja "Verslo žinios", ka

bijušajam partnerim Stepukonim bija "BaltCap" uzticība un plašas pilnvaras, kas varēja ļaut viņam izveidot sarežģītu sistēmu, lai apietu drošības pasākumus un pārbaudes un organizētu līdzekļu izņemšanu no viņa vadītajiem uzņēmumiem.

Prasījuma summa var mainīties, jo "BaltCap" joprojām veic fonda pārvaldīto uzņēmumu finanšu revīziju.

Izmeklēšanu kontrolē Eiropas Prokuratūra

Lietuvas prokuratūra pagājušā gada novembrī sāka pirmstiesas izmeklēšanu par  to, ka Stepukonis varētu būt piesavinājies līdzekļus. "BaltCap" tajā pašā mēnesī pavēstīja, ka ir atlaidis Stepukoni par nesaimniecisku rīcību, un vērsās tiesībaizsardzības iestādēs.

Lietuvas Ģenerālprokuratūrā aģentūrai BNS piektdien apstiprināja, ka izmeklēšanu savā kontrolē pārņēmusi Eiropas Prokuratūra, jo varētu būt skartas Eiropas Savienības (ES) institūciju intereses.

"Pēc tam, kad izmeklēšanas gaitā tika iegūti pierādījumi, ka iespējamās noziedzīgās darbības varēja kaitēt ES institūcijām, izmeklēšanas kontrole tika uzticēta Eiropas Prokuratūrai," pavēstīja Lietuvas Ģenerālprokuratūrā.

"BaltCap" novembrī paziņojumā informēja, ka "pārkāpums tika atklāts fonda finanšu direktoru veiktās kārtējās pārbaudes laikā, un tas ir radījis finanšu zaudējumus".

Gustainis, kurš pārņēma "BaltCap" infrastruktūras fonda vadību, pēc tam norādīja, ka zaudējumi attiecas tikai uz vienu personu, vienu fondu un dažiem tā portfeļa uzņēmumiem un neietekmē citus "BaltCap" pārvaldītos fondus.

"BaltCap" infrastruktūras fondā investējuši arī pensiju fondi. 

Igaunijā zaudējumi – vairāki miljoni eiro

Igaunijas mediji šonedēļ ziņoja, ka saistībā ar šo līdzekļu izlaupīšanu Igaunijas banku "Swedbank", SEB and LHV pensiju fondu zaudējumi sasnieguši vairākus miljonus eiro. 

Lietuvas centrālās bankas vadītājs Ģedimins Šimkus piektdien žurnālistiem atzina, ka zaudējumus cietuši arī Lietuvas pensiju fondi, kas ieguldījuši šajā fondā, taču atteicās atklāt zaudējumu summu. Pēc Gustaiņa teiktā, fondā investējuši Lietuvas "Swedbank" un SEB pensiju fondi.

"BaltCap" infrastruktūras fonds uz koncesijas līguma pamata ir iesaistīts arī Lietuvas Nacionālā stadiona būvniecībā Viļņā.

Baltijas valstu privātā kapitāla ieguldījumu fonds "BaltCap" kopš 1995. gada investējis vairāk nekā 100 dažādu nozaru uzņēmumos un piesaistījis kopējo kapitālu vairāk nekā 700 miljonu eiro apmērā. "BaltCap" ir pārstāvēts visās trijās Baltijas valstīs ar vietējiem birojiem un investīciju komandām Rīgā, Tallinā, Viļņā, kā arī Varšavā, Helsinkos un Stokholmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti