ASV un Lielbritānija nosaka sankcijas pret hutiešu komandieri un aizsardzības ministru

Lielbritānija un ASV ceturtdien paziņoja, ka ir noteikušas sankcijas vairākām hutiešu nemiernieku amatpersonām, kas saistītas ar uzbrukumiem kravas kuģiem Sarkanajā jūrā. Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons sacīja, ka ierobežojumi pastiprina skaidru vēstījumu vērsties pret tiem hutiešiem, kas stāv aiz nepieņemamām un nelikumīgām darbībām Sarkanajā jūrā. 

Šīs sankcijas ir pirmās, ko briti un amerikāņi kopīgi noteikuši pret Irānas atbalstītajiem hutiešiem kopš uzbrukumu sākuma novembrī. 

Četrām galvenajām uzbrukumos iesaistītajām hutiešu personām Lielbritānijā tiks iesaldēti līdzekļi, noteikts ieroču embargo un ceļošanas aizliegumi. 

Šo personu vidū ir gan hutiešu jūras spēku komandieris, gan hutiešu aizsardzības ministrs. Abi ir iesaistīti neseno uzbrukumu koordinēšanā. Britu ārlietu ministrs uzsvēris, ka ar sankcijām iespējams pasliktināt hutiešu apdraudēt starptautisko kuģošanu.

Hutieši ir apņēmušies turpināt uzbrukumus Sarkanajā jūrā, un šie uzbrukumi rada vēl lielāku spriedzi Tuvajos Austrumos. Viņu uzbrukumi kravas kuģiem būtiski traucējuši tirdzniecības satiksmi.

Janvāra sākumā 18 kuģniecības paziņojušas, ka neizmantos Sarkanās jūras maršrutu, bet tā vietā kuģos apkārt Āfrikai. ANO Starptautiskā Jūrniecības organizācija bija spiesta atzīt, ka izmaiņas pagarinās reisu ilgumu par 10 dienām un tas, savukārt, sadārdzinās jūras transporta izmaksas un atstās negatīvu ietekmi uz tirdzniecību. Jau iepriekš vēstīts, ka traucējumi kuģniecībai Sarkanajā jūrā rada arī problēmas Eiropas lielākajās ekonomikās.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) valstis principā vienojušās sākt militāro operāciju Sarkanajā jūrā, lai aizsargātu kuģus no hutiešu uzbrukumiem, 22. janvārī pavēstīja ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti