Dienas ziņas

Ministru prezidente Siliņa dodas pirmajā ārvalstu vizītē

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Latvijā atsāk audzēt cukurbietes cukura ražošanai

Lauksaimnieki Kurzemē un Zemgalē atdzīvina un attīsta cukurbiešu audzēšanu

Vairāku gadu garumā, kopumā investējot ap četriem miljoniem eiro, Dienvidkurzemes uzņēmums SIA "Otaņķu dzirnavnieks", kas pazīstams ar zīmolu "OtankiMill.eu", Latvijā atdzīvina un attīsta cukurbiešu audzēšanas nozari. 2017. gadā uzņēmums sāka sadarboties ar Baltijas cukura pārstrādes uzņēmumu "Nordic Sugar Kedainiai AB", nodrošinot cukurbiešu novākšanu, kraušanu un piegādi. Cukurbietes Lietuvā esošās rūpnīcas vajadzībām tiek audzētas arī Latvijā. Šogad pēc ilgāka pārtraukuma cukurbietes pirmo reizi iesēja arī AS "Pampāļi", kas atrodas Saldus novadā. 

Lauksaimnieki Kurzemē un Zemgalē atdzīvina un attīsta cukurbiešu audzēšanu
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

Piegādā cukurbietes Lietuvas rūpnīcai

Šonedēļ Lietuvā sākusies cukurbiešu novākšana, ko nodrošina arī Dienvidkurzemes uzņēmums SIA "Otaņķu dzirnavnieks". Ar savu tehniku viņi strādā gan Latvijā, gan novāc cukurbiešu ražu Lietuvā, arī vairāku simtu kilometru attālajā Kauņas apkārtnē. Šogad izdosies divkāršot biešu novākšanas un pārkraušanas apjomus, jo uzņēmums speciālas traktortehnikas iegādei investējis 1,3 miljonus eiro.

"Otaņķu dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Ričards Riepšs uzsvēra, ka šogad plānots apkalpot 45% no "Nordic Sugar Kedainiai AB" apjoma. Pirmās Latvijā izaudzētās cukurbietes uz Lietuvu sāka vest jau 2018. gadā, jo lietuvieši bija atraduši pirmos audzētājus.

"2018. gada sākumā pie mums ieradās "Nordic Sugar" loģistikas grupas vadītājs un izteica mums tādu piedāvājumu, vai mēs varētu tikt galā ar samērā lielu apjomu cukurbiešu uzkraušanu un nogādāšanu no Latvijas līdz Lietuvas rūpnīcai. Tas bija īsā periodā liels apjoms.

Mēs to uztvērām kā izaicinājumu, kā iespēju attīstītībai. Nezinot pat daudzus apstākļus, mēs piekritām," stāstīja Riepšs, uzsverot, ka risks ir attaisnojies un sadarbība iet tikai plašumā.

"Otaņķu dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem kravu pārvadājumu un loģistikas uzņēmumiem Baltijā, kas darbojas lauksaimniecības jomā un ir zīmola "Gudrie graudi" izveidotājs, tāpēc pieredze un plašais darbības lauks ļāvis darboties citos virzienos, arī cukurbiešu jomā.

"Lietuvas uzņēmums izrādīja arvien lielāku interesi par cukurbietēm Latvijā, jo izskatās, ka te ražas ir labākas nekā Lietuvā. Ap rūpnīcu, ja raugās ģeogrāfiski, ir audzēts maksimāli tuvāk rūpnīcai, zeme tomēr ir nogurusi no cukurbietēm; aizejot tālāk no rūpnīcas, ražas var iegūt labākas," klāstīja uzņēmuma pārstāvis.

Cukurbiešu audzēšanu atsāk arī "Pampāļi"

Šobrīd Latvijā cukurbietes audzē sešas saimniecības, kas atrodas Kurzemē un Zemgalē. Lielākās platības ir Dobelē.

Pēc ilgāka pārtraukuma cukurbietes šogad pirmo reizi iesēja arī Saldus novadā. AS "Pampāļi" ir viens no vadošajiem lauksaimniecības uzņēmumiem Latvijā; tas apsaimnieko gandrīz 4000 hektāru (ha) zemes un ir lielākais sojas audzētājs Latvijā. Tas agrāk bijis arī viens no lielākajiem cukurbiešu audzētājiem Latvijā.

"Jau no kolhoza laikiem [tā bija]. Tālākais pēctecis "Pampāļi" turpināja, audzēja cukurbietes 350 ha platībā. Kā toreiz teica iepriekšējais uzņēmuma vadītājs, mans tēvs Jānis Vaļko – viens hektārs cukurbiešu ir tikpat rentabli, cik trīs hektāri kviešu. Mums ir piemērotas māla augsnes cukurbiešu audzēšanai. Mums bija sava novākšanas, attīrīšanas un loģistikas tehnika," sacīja AS "Pampāļi" valdes loceklis Mārtiņš Vaļko.

Viņš uzskata, ka cukura ražošanas nozares likvidēšana Latvijā savulaik bijusi kļūda un tagad zaudējums Latvijas ekonomikai. Sākotnēji ideja atsākt cukurbiešu audzēšanu likusies utopiska, jo visa tehnika bija pārdota un atmiņā ir cīņa ar nezālēm. Kopumā cukurbietes iesētas 160 ha lielā platībā.

Ir attīstījušās cukurbiešu audzēšanas tehnoloģijas, arī šķirnes ir labāk pielāgotas cukura iegūšanai, un efektīvāka kļuvusi nezāļu ierobežošana.

Uzņēmums "Pampāļi" nodarbojas ar piena lopkopību, graudkopību, mežsaimniecību un biogāzes ražošanu no organiskiem atkritumiem. Plašais darbības lauks ļauj cukurbietes izmantot pilnībā, sākot no saknēm un beidzot ar lapām.

"Novākšanu nodrošina "Otanķu dzirnavnieks" kā pakalpojumu sniedzējs. Nu jau cukurbietes vairs neved uz vienu vietu un pēc tam neattīra, bet gan liek stirpās gar lauku malām. "Otanķu dzirnavniekam" ir vākšanas, attīrīšanas mašīna, tās uzkrauj smagās automašīnas, kas vēlāk transportē bietes uz Lietuvu. Mēs iegūstam cukurbiešu graizījumus mūsu slaucamajām govīm, iegūstam biešu saknes ar zemēm, ko varam izmantot biogāzes ražošanai, un mēs varam izmantot cukurbiešu lapas," stāstīja Vaļko.

Ražu apjomi cukurbietēm mūsdienās jau varot sasniegt pat 100 tonnas no hektāra, kas ir pat divas reizes vairāk nekā agrāk. Pašlaik cukurbiešu novākšanas tehnika strādājot Lietuvā, kur tiek novāktas bioloģiski audzētas cukurbietes. Raža šogad esot laba. Zināms, ka bioloģiskais cukurs tiek eksportēts uz ASV, ko izmanto, piemēram, "Coca-Cola" ražošanai un citiem mērķiem. "Pampāļos" Latvijā cukurbiešu laukos ražas novākšana varētu sākties pēc divām nedēļām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti