Savu nišu atraduši, bet jāpaplašinās. Valmieras novada «Ozolzīlēs» top liofilizētas ogas

Tuvojoties aktīvajai tūrisma sezonai un domājot, kā paplašināt piedāvājumu, Valmieras novada Tūrisma pārvalde ciešākai sadarbībai aicina vietējos uzņēmējus, kuri varētu sniegt pakalpojumus tūrisma jomā. Sadarboties aicināti uzņēmēji, kuriem ir viesmīlības, ēdināšanas pakalpojumi, kā arī lauku saimniecības, kuras uzņem ceļotājus. Viena no saimniecībām, kas atsaukusies sadarbības aicinājumam, ir bioloģiskā saimniecība "Ozolzīles", kurā top liofilizētas jeb saldējot žāvētas ogas.

Kraukšķīgs produkts ar uzturvērtību

"Ozolzīļu" saimniece Anete Ozola pārstrādes cehā aicina nogaršot dzērvenes un zemenes, kuras pārstrādātas liofilizācijas iekārtā.

"Sākotnējā doma bija tikai audzēt. Iestādījām rabarberu lauku un cidoniju lauku. Kad sagaidījām  pirmo ražu, mūsu cidonija izrādījās par mazu, zaļu un to nevienam nevajadzēja, bet raža bija. Ko darīsim? Taisīsim sīrupus. Tā sākām taisīt sīrupus no rabarbera un cidonijas," pirmsākumus atminas Ozola.

Pēc pirmā darbības gada vīrs nejauši tirdziņā nopircis "mistisku ogu trauciņu". "Pagaršojām un sapratām, ka tas ir kaut kas ļoti garšīgs. Tas bija liofilizēts jeb sublimēts produkts. Latviski sakot – saldējot žāvēts," skaidroja Ozola.

Liofilizācijas process notiek zemā temperatūrā – mīnus 40 grādos. "Un ar vakuumu tiek vilkts ārā viss liekais mitrums, kas atrodas produktā. Galā rodas sauss, kraukšķīgs produkts, kurš ir saglabājis lielāko daļu savas uzturvērtības," specifiku skaidroja Ozola.

Šobrīd šis ogu un dārzeņu pārstrādes process kļūst arvien populārāks, un tirgū savu produkciju piedāvā daudzi.

"Konkurence ir, tā aug, bet savu nišu mēs esam iesituši tepat savā novadā, pie sava patērētāja," piebilda saimniece.

Par noieta tirgu "Ozolzīlēs" nesūdzas, bet, tā kā ir doma par ražošanas paplašināšanu, tad iesaiste tūrisma jomā varētu palīdzēt iegūt vēl jaunus pircējus.

"Mēs tiešām esam maziņi, mēs maziem solīšiem rāpjamies ārā sabiedrībā. Mūsu gadījumā tās ekskursijas ir, lai, pirmkārt, popularizētu mūs pašus, popularizētu savu novadu, savu produktu. Ekskursanti galu galā samaksā naudiņu ne tikai par ekskursiju, bet viņi arī šeit iepērkas, jo mums ir izveidots neliels veikaliņš, kur to var izdarīt," par Valmieras tūrisma pārvaldes sadarbības piedāvājuma priekšrocībām stāstīja Ozola.

Tūrisma tendences – pozitīvas

Valmieras novada Tūrisma pārvaldes uzņēmējdarbības speciāliste Madara Stukmane norādīja, ka sadarbība ar novada uzņēmējiem ir veidota arī iepriekš, bet novads ir liels un ir uzņēmēji, par kuriem vēl nav zināms, jo bija novadu reforma.

"Arī darba dunā nereti sanāk tā, ka mēs pilnīgi visu visās vietās nevaram pamanīt. Tā nu tapa šāds aicinājums – atsaukties tiem tūrisma uzņēmējiem vai ražotājiem, kas vēlas iekāpt šajā tūrisma lauciņā," pastāstīja Stukmane.

Sadarbības galvenais ieguvums uzņēmējiem būs iespēja savus piedāvājumus ievietot tīmekļvietnē "visit.valmiera.lv", kas ir pieejama piecās valodās, informācija arī sociālajos tīklos, kā arī līdzdalība dažādos pasākumos, tirdziņos.

"Ozolzīļu" saimniece Anete Ozola un Valmieras novada Tūrisma pārvaldes uzņēmējdarbības spe...
"Ozolzīļu" saimniece Anete Ozola un Valmieras novada Tūrisma pārvaldes uzņēmējdarbības speciāliste Madara Stukmane

Pērn bijuši arī tūrisma uzņēmēju pieredzes apmaiņas braucieni, tūrisma konference. "Cenšamies, lai šie tūrisma uzņēmēji arī savstarpēji sapazīstas, sadarbojas," piebilda Stukmane.

Valmieras novada apceļotāji pamatā ir Latvijas iedzīvotāji, bet aktīvi šurp brauc ir arī igauņi, somi, vācieši. 

Jautāta par gaidāmo tūrisma sezonu un ģeopolitiskās situācijas ietekmi uz nozari, pašvaldības pārstāve atzina, ka no naktsmītņu saimniekiem dzirdēts, ka, sākoties Krievijas pilna apmēra iebrukumam Ukrainā, vairākas rezervācijas, tieši grupu rezervācijas tika atceltas. Taču tas nav skāris tik smagi kā kovida pandēmija.

"Kovida laikā bija būtisks kritums, bet, skatoties pagājušā, 2023. gada datus, redzam, ka ir kāpums. Un kāpums ir ne tikai mūsu novada viesu skaitā, bet arī piedāvājuma ziņā. Top jauni uzņēmumi, top jauni tūrisma piedāvājumi. Tendences ir pozitīvas," atzina Stukmane.

Sadarbības veidošanai aicināti oficiāli reģistrēti saimnieciskās darbības veicēji, kuri savus pakalpojumus sniedz Valmieras novada teritorijā. Sadarbība ar Valmieras novada Tūrisma pārvaldi ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti