Panorāma

Darbinieku trūkst, bet darbu atrast nevar. Kādēļ?

Panorāma

Ar tieslietu reformu Polija grib atjaunot ietekmi ES

Daugavpilī pieņem budžetu bez deficīta

Daugavpilī pieņem budžetu bez deficīta; cels maksu sabiedriskajā transportā

Otrajā lielākajā Latvijas pilsētā pieņemts budžets – Daugavpils šā gada izdevumus plāno 144 miljonus eiro. Budžets bez deficīta un bez aizņēmumiem "izdzīvošanai", apgalvoja mērs Andrejs Elksniņš. Opozīcija budžetu gan kritizē. Daugavpils eksmērs Jānis Lāčplēsis vērtēja, ka krīzes budžetā bija jāsamazina atalgojums domes vadībai.

Daugavpils pašvaldība ir lielākās dotācijas saņēmējs pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, 2024. gadā no turīgāko pašvaldību iemaksām šeit rēķinās ar 25 miljoniem eiro. Vēl papildu finansējumu kredītos, kā to lūdz Daugavpils kaimiņpilsēta Rēzekne, te neprasa.

"Procentmaksājumi ir absolūti milzīgi. Tas, ko izdevies panākt, ir bezdeficīta budžets ar iespējamību attīstīties. Attīstīties tikai un vienīgi uz Eiropas struktūrfondu rēķina," atzina Elksniņš.

Par attīstību atbildīgais deputāts pēdējā brīdī pirms budžeta pieņemšanas piedāvāja pusi no kopējās summas izdevumiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt divu sabiedrisko tualešu izveidei. Tas bija viens no diviem priekšlikumiem. Otra autors ir Jānis Lāčplēsis ("Latgales partija"), kas budžetu sauc par katastrofālu.

"Ejam pagājušā gada ceļu, samazinām cilvēkiem palīdzību, samazinām palīdzību atbalstāmām ģimenēm, uzturam disproporciju starp vadības un pārējo pašvaldības darbinieku algām. Šajā krīzes situācijā tā ir ļoti nepareiza pieeja," sprieda Lāčplēsis.

Pret budžetu šodien nobalsoja divi deputāti. Opozīcija jau iepriekš kritizējusi pārmaiņas skolēnu ēdināšanā, norādot, ka pilsētas skolās krasi atšķiras pusdienu maksa. Neesot pārskatīti arī pabalsti. Mērs sacīja, ka atbalsti, brīvprātīgās iniciatīvas, pensionāriem un bērniem pašvaldībā nav jāmaina.

Pieņemot budžetu, šodien lemts arī par biļešu maksas paaugstināšanu Daugavpils sabiedriskajā transportā. Tas ir lēmums, par ko deputāti diskutēja vairākus mēnešus.

Mēnešbiļetes cena pieaugs par pieciem eiro.

"Sabiedriskajā transportā ieguldām deviņus miljonus. Nemēģinām domāt par pasažieru plūsmas palielinājumu, bet mēģinām uzturēt veco kārtību un pārvadāt mazāk pasažierus, bet dārgāk," vērtēja Daugavpils domes deputāts Ivars Šķinčs.

"Pašvaldība ir pamainījusi pieeju attiecībā uz braukšanas maksu. Tiem, kas iegādāsies mēnešbiļeti, cena attiecībā uz palielinājumu būs minimāla," norādīja pilsētas mērs.

Daugavpilī nesen sākuši kursēt gan jauni tramvaji, gan autobusi, to iegādes izmaksas gan pārsvarā sedz Eiropas fondi.

Pilsētas lielākās kapitālsabiedrības – Daugavpils slimnīcas – finanšu problēmas šogad vēl būs jārisina. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti