Dienas ziņas

Šogad zilaļģes novēro arī rudenī

Dienas ziņas

Krievijas uzbrukumā iznīcināta humānās palīdzības noliktava

Centrālā statistikas pārvalde aptaujā lauksaimniekus

Pirmo reizi pētīs, cik klimatneitrāli ir Latvijas lauksaimnieki

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) sākusi lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma datu vākšanu. Šāda datu vākšana notiek jau kopš 2001. gada, taču šoreiz pārvalde vāks datus arī par to, cik klimatneitrālas ir izlases kārtībā apsekotās lauku saimniecības.

Paredzēts, ka CSP aptaujas izlasē piedalīsies 22 tūkstoši lauku saimniecību, kuras ir saņēmušas pārvaldes vēstules. Izlasē iekļautās saimniecības ir ekonomiski aktīvas un apsaimnieko vairāk nekā  hektāru lauksaimniecības zemes.

CSP priekšniece Aija Žīgure sacīja: "Protams, dati pieejami gan reģistros, gan datubāzēs, bet tā vēlme pēc datu dažādības ir daudz plašāka, nekā ir pieejama šajos oficiālajos avotos."

Tāpēc tiek organizēta lauksaimniecību apsekošana, kurā tiešā veidā tiek uzrunāti lauksaimnieki. Šī gan nav pirmā šāda tipa aptauja. Pirmo reizi apsekojums ar citu nosaukumu notika jau 2001. gadā. Kopš tā laika bijušas jau trīs skaitīšanas. 

CSP Lauksaimniecības un vides statistikas departamenta direktors Armands Plāte norādīja: "Pamatuzdevums šeit, šajā apsekojumā, ir tātad apsekot pamatinformāciju par lauku saimniecībām, zemes izmantošanu, lauksaimniecībā nodarbinātām personām un arī par citām aktivitātēm. Ir arī jaunas rādītāju kopas, par kurām mēs vāksim informāciju. Tās būtu – augsnes apstrāde un saglabāšanas metodes, ābeļu stādījumu platības un arī lauksaimniecībā izmantotā tehnika un iekārtas."

Pēc iegūtajiem datiem paredzēts arī pētīt, cik klimatneitrāla ir Latvijas lauksaimnieku darbība.

Aptauja sākās 18. septembrī un to plānots pabeigt nākamā gada 15. janvārī. 

"Mēs darīsim visu, lai uzrunātu un iesaistītu šo atbilžu sniegšanā. Ne velti tāpēc minējām, ka ir visdažādākais piedāvājums – tiešsaistē, telefons, varam arī satikties un pārrunāt," atzīmēja CSP priekšniece.

Pārvalde plāno, ka aptaujas rezultāti būs pieejami 2024. gada maijā, bet nākamā gada decembrī tie tiks ievadīti datubāzē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti