Dienas ziņas

Nepieciešama ūdeņraža plašāka izmantošana transportā

Dienas ziņas

Šogad zilaļģes novēro arī rudenī

Cementa ražotne Brocēnos izmantos arī saules ražotu elektroenerģiju

Cementa ražotne Brocēnos izmantos arī saules ražotu elektroenerģiju

Brocēnos cementa rūpnīca "Schwenk Latvija" noslēgusi līgumu ar enerģētikas uzņēmumu, un tai 4,5% no gadā patērētās elektroenerģijas saražos saule nupat uzbūvētajā Kurzemē lielākajā saules elektrostacijā. Tā ir viena no pieejām, kas cementa ražotājam palīdzēs arī mazināt izmaksas par elektroenerģiju. Šī rūpnīca ir viena no modernākajām Eiropā šai nozarē. Pēdējos trīs gados ieguldīti aptuveni 45 miljoni eiro  investīciju ietekmes uz vidi mazināšanā un efektivitātes uzlabošanā. 

Lai saražotu produkciju, Brocēnos esošajā cementa rūpnīcā "Schwenk Latvija" 98% tiek izmantots alternatīvais kurināmais – īpaši pārstrādāti un sagatavoti sadzīves un rūpnieciskie atkritumi, smalcinātas vieglo auto riepas un neitralizēta piesārņota augsne, pēc kā vidē nenonāk nekāda veida atkritumi. 

Uzņēmums lūkojas arī videi draudzīgākas elektroenerģijas virzienā. "Schwenk Latvija" ir lielākais elektroenerģijas patērētājs valstī. 

Uzņēmuma vadība neslēpj, ka pagājušā gada straujais energoresursu cenu kāpums dzinis izmisumā. 

SIA "Schwenk Latvija" valdes locekle, vides un juridiskā direktore Evita Goša norādīja: "Nu, es varbūt izteikšos tā pavisam skarbi. Tajā brīdī, kad pagājušajā gadā cenas tiešām, varētu teikt, lidoja kosmosā, tad mēs faktiski pat apsvērām ražošanas pārtraukšanu uz kādu brīdi. Jo tiešām tas pieaugums bija faktiski vairāk nekā 10 reižu. Kādam šīs izmaksas ir jāsedz, mēs nevaram vienkārši šīs izmaksas pārnest uz klientiem. Šobrīd situācija ir salīdzinoši stabila, nav pavisam labvēlīga, bet tiešām ar šiem, arī alternatīviem risinājumiem mēs varam šo situāciju stabilizēt."

Domājot, kā vienlaikus gan samazināt izmaksas par elektroenerģiju, gan iet ilgtspējas un zaļā kursa virzienā, noslēgts ilgtermiņa līgums ar enerģētikas uzņēmumu grupu "AJ Power". Tas kopā ar sadarbības partneriem netālu no rūpnīcas uzbūvējis lielāko saules elektrostaciju Kurzemē. Aptuveni 10 hektāros izvietoti vairāk nekā 11 500 saules paneļu ar kopējo jaudu 6,5 megavati, kas tiks attiecināta "Schwenk Latvija" patēriņam. 

Enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" pārstāvis Kristaps Dīriņš sacīja: "Cik man zināms, šis ir Latvijai vienīgais tāds ilgtermiņa sadarbības līgums tādam apjomam saules enerģijas. Šobrīd arī visa zeme, visas iekārtas ir mūsu īpašumā, un tās mēs esam realizējuši, bet elektroenerģijas komponente ir attiecināta "Schwenk". Tā ir pasaules prakse, kas šobrīd arī Latvijā tiek iedibināta, un, teiksim, šī sadarbība, varētu teikt, ir lielais celmlauzis Latvijā, labs piemērs."

Cementa rūpnīcai gan šis Kurzemē lielākais parks spēs nodrošināt 4,5% no ikgadējā elektroenerģijas patēriņa, tomēr megavatstundu izteiksmē tas veido ievērojamu elektroenerģijas apjomu un ir pielīdzināms vairāku tūkstošu mājsaimniecību gada patēriņam. Tas ļauj samazināt arī CO2 izmešus. 

"Latvijā joprojām tiek meklēti efektīvākie veidi, kā pie šīm saules elektrostacijām nonākt.  Šis sākums mums ir izdevies, un tad turpmāk skatīsimies. Šis ir tirgus, kas attīstās, un arī iespējamo risinājumu, kādu modeli izvēlēties, kļūs aizvien vairāk. Atbilstoši situācijas attīstībai mēs arī turpmāk vērtēsim, kādi tie risinājumi mums ir vispiemērotākie," pauda Goša.

"Schwenk Latvija" valdes locekle atzina, ka plānā ir vēl viena saules elektrostacija, uzņēmums raudzīsies arī citos alternatīvo enerģiju virzienos. "Schwenk Latvija" ir viena no mūsdienīgākajām cementa rūpnīcām Eiropā. Tajā nodarbina ap 350 cilvēku un ap 650 apakšuzņēmēju darbinieku. Aptuveni 70% no Brocēnos ražotā cementa tiek eksportēts uz Lietuvu, Igauniju, Zviedriju un Somiju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti