Eiropas gāzes krātuves piepildītas par 90%, citi piegādātāji aizstājuši Krievijas gāzi

Eiropas Savienības (ES) dabasgāzes krātuvju piepildījums šonedēļ pārsniedzis 90%, tādējādi piepildoties krietni pirms ziemas apkures sezonas. Par to vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz kompānijas "Gas Infrastructure Europe" datiem.

Tiesa gan, gāzes cena joprojām ir augstāka nekā pirms kara, kad tā svārstījās ap 20 eiro par megavatstundu.

Eiropas gāzes krātuves piepildītas par 90%, citi piegādātāji aizstājuši Krievijas gāzi
00:00 / 02:08
Lejuplādēt

Eiropa nokāpusi no Krievijas gāzes adatas

Kompānija "Gas Infrastructure Europe" norādījusi, ka dalībvalstu gāzes krātuves ir piepildītas par 90,12%. Tādējādi pārsniegts 90% mērķis, kas ES valstīm bija jāsasniedz līdz novembrim. Eiropai šķietami ir gandrīz izdevies nokāpt no Krievijas dabasgāzes adatas.

Krievija pirms pilna mēroga iebrukuma Ukrainā nodrošināja aptuveni 40% no Eiropas Savienības dabasgāzes importa. Krievijas gāzes apjoms 2022. gada pirmajās 32 nedēļās samazinājās līdz 23,6% no ES gāzes importa, un šogad tas ir samazinājies līdz 8,4%.

Līdz ar to Eiropas Savienības apņemšanās līdz 2027. gadam izbeigt Krievijas gāzes iepirkšanu šķiet sasniedzama.

Krievijas gāze tagad lielākoties ir aizstāta ar importu no ASV, Norvēģijas, Azerbaidžānas un citām valstīm.

Eiropas Savienības enerģētikas komisāre Kadri Simsone izdevumam "Politico" norādīja, ka Eiropas Savienība ir izpildījusi savas gāzes uzglabāšanas prasības pirms termiņa, kas nozīmē, ka ES valstis ir labi sagatavojušās ziemai. Tas turpmākajos mēnešos palīdzēšot vēl vairāk stabilizēt energoresursu tirgu.

Gāzes cena joprojām augsta

Eiropas Savienības enerģētikas tirgus ir daudz stabilākā stāvoklī, nekā tas bija pagājušajā gadā, piebilda komisāre, vienlaikus atzīstot, ka pēdējo nedēļu laikā ticis novērots, ka gāzes tirgus joprojām ir jutīgs, tādēļ Eiropas Komisija turpinās to uzraudzīt.

Eksperti izdevumam norāda, ka piepildītas gāzes krātuves nenozīmē, ka cena tagad kritīsies.

Gāzes cena joprojām ir augstāka nekā pirms kara, kad tā svārstījās ap 20 eiro par megavatstundu. Šonedēļ tā svārstījusies ap 38 eiro.

Analītiķi sagaida, ka šī būs pēdējā ziema, kurā gāzes deficīts rada nopietnas bažas. Paredzams, ka nākamā gada vidū pieaugs sašķidrinātās dabasgāzes piegādes apjoms no tādiem piegādātājiem kā Katara un ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti