Panorāma

Biļetens urnā, tagad jāmeklē biļete izbraukšanai

Panorāma

Panorāma

Munīcijas rūpnīca darbu varētu sākt līdz gada beigām

Latvijas munīcijas ražotne darbu daļēji varētu sākt līdz gada beigām

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ieguvusi finansējumu no Eiropas Komisijas (EK) fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Kamēr līgumi vēl nav parakstīti, Aizsardzības ministrijā (AM) par summām un termiņiem izsakās piesardzīgi. Tomēr aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca sāks darbu jau šā gada beigās. 

ĪSUMĀ: 

  • Projektu īstenos "Valsts aizsardzības korporācija" kopā ar Francijas, Itālijas, Norvēģijas un Somijas uzņēmumiem.
  • EK fonds projektam atvēlējis 41 miljonu eiro. 
  • Projekta primārais mērķis – nodrošināt munīciju pašu vajadzībām.
  • Aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca Latvijā darbu daļēji varētu sākt jau šā gada beigās.

Artilērijas munīcijas ražošanai projekta pieteikumu iesniedza Aizsardzības ministrijas SIA "Valsts aizsardzības korporācija" kopā ar Francijas, Itālijas, Norvēģijas un Somijas uzņēmumiem, vienojoties par starptautisku konsorciju. 

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds ("Progresīvie") norādīja: "Šeit tas lielais mērķis ir, ka sasniedzam nākamgad Eiropā divus miljonus šo 155 [milimetru] artilērijas lādiņu ražošanas jaudu. (..) Latvijā mēs runājam par mazāku šo sadaļu, bet es konkrēti šeit nerunātu par detaļām."

Pašlaik daudz kas par iecerēto atzīmēts kā ierobežotas pieejamības informācija. Taču zināms, ka Latvijas un četru citu valstu konsorcijam no EK fonda atvēlēts 41 miljons eiro. Tas ir mazāk, nekā sākotnēji domāts. Aizsardzības ministrs apstiprināja, ka summa, ko varēs ieguldīt Latvijā, būs mazāka nekā iepriekš izskanējušie 30 miljoni eiro. Tomēr ar finansējumu pietikšot, lai Latvijā būtu rūpnīca un varētu ražot artilērijas munīciju. 

Primārais mērķis – nodrošināt munīciju pašu vajadzībām.

"Par biznesa veidiem mēs varam runāt tālākā nākotnē. (..) Šeit tie veidi var būt dažādi. Vispirms mūsu pašu aizsardzības spējas, absolūts atbalsts Ukrainai, gan, protams, vajadzības gadījumā esam gatavi būt konkurētspējīgi globāli," norādīja Sprūds.

Granta līguma slēgšana plānota maijā, tad varēšot atklāt projekta detaļas. Realizācijas periods noteikts trīs gadi. Šobrīd iecerēts, ka ražošanu varētu uzsākt komplektēšanas rūpnīcas Latvijā, Somijā un Itālijā. 

Aizsardzības ministrs pauda cerību, ka rūpnīca Latvijā darbu daļēji varētu sākt jau šā gada beigās.

KONTEKSTS:

Valdība 2023. gada novembrī atbalstīja valsts uzņēmuma SIA "Valsts aizsardzības korporācija" dibināšanu. Visas uzņēmuma kapitāldaļas pārvalda Aizsardzības ministrija.

Valsts kapitālsabiedrības uzdevums ir veikt visaptverošu ieguldījumu pārvaldīšanu valsts aizsardzības industrijā un koordinēt ar ražošanu saistītos procesus. Vienlaikus tā pastarpināti nodrošinās aizsardzības resoram kritiski nepieciešamo militāro preču vai to sastāvdaļu un tehnoloģiju ražošanu un integrāciju.

Latvijas SIA "Valsts aizsardzības korporācijas" projekts kopā ar Francijas, Itālijas, Somijas un Norvēģijas uzņēmumiem ieguva 41 miljona eiro grantu no Eiropas Komisijas fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Tas ir trešais lielākais atbalsts šajā kategorijā. Turklāt Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas tikusi pie šī fonda finansējuma

Projekta ietvaros plānots īstenot vairākus pasākumus dažādās valstīs, tai skaitā vienu no tiem Latvijā, paredzot izveidot artilērijas munīcijas modulāro pulvera lādiņu ražotni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti