Noskaidrotas biznesa ideju konkursa «Laukiem būt!» labākās idejas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau 11 gadus Latvijas lauku konsultāciju centrs (LLKC) rīko atbalsta pasākumu lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai – "Laukiem būt!", kur šogad starp labākajām idejām ir kazas siera ražotne, mobilā mini pankūku darbnīca un attīstoši koka materiālu izstrādājumi bērniem ar uzmanības deficīta sindromu.

Noskaidrotas biznesa ideju konkursa «Laukiem būt!» labākās idejas
00:00 / 04:00
Lejuplādēt

Konkursā "Laukiem būt!" jaunieši piedalās trīs kategorijās – lauksaimniecība un pārtikas pārstrāde, nelauksaimniecisko pakalpojumu sniegšana un nelauksaimnieciskā ražošana. 

LLKC projektu vadītāja Inita Krivašonoka stāstīja, ka katru gadu ir kāda neparasta ideja, bet ir arī idejas, kas atkārtojas: "Ēdināšanas pakalpojumu sniegšana, konditorejas, tūrisma pakalpojumi, kaut kas no koka, kaut kas bērniem. Bet nu ir katru gadu arī tendences, kas ir sabiedrībā vērojamas, piemēram, visi grib ekoloģisku bērnu apģērbus, tās tendences redzam arī konkursā. Lai startētu konkursā, viņiem jāiesniedz biznesa plāni, finanšu aprēķini. Un otra lieta, kas ir visiem jaunajiem uzņēmējiem, – pieredze rāda, ka ir tomēr jāfokusējas uz kaut kādu konkrētu to klientu grupu."

Konkursa organizētājiem – LLKC – ir biroji visā Latvijā, un jauniešiem ideju attīstīšanā daudz palīdz arī konsultanti novados. 

Laura Rītiņa no Saldus konkursā uzvarēja ar ideju par mobilo dārza kafejnīcu, kurā top saldas un sāļas mini pankūkas. Viņa jau uzsākusi ielu tirdzniecību un iegādājusies mobilo virtuvi, bet konkursā iegūtā naudas balva ļaus to labiekārtot.

Rītiņa stāstīja: "Mana konsultante pabakstīja mani un teica, tu jau esi pavisam tuvu, jau viss bija izdarīts, jau finanšu plāni ir, viss jau ir, tikai sniedz iekšā. Mācībās es ieguvu tādas zināšanas, kas jāzina par digitālo mārketingu, par finansēm, par cenu izveidi. Līdz šim mēs darbojāmies tādos mazos ciematiņos, mazās pilsētiņās un ar šādu mobilo virtuvi jau gribētos doties uz lielākām pilsētām – Liepāju, Ventspili, "Rīga Food" festivālu. Es pati esmu 20 gadus nostrādājusi dažādās virtuvēs, un es vienmēr domāju, ja es kaut ko pati uzsākšu, tad tas noteikti būs vienkāršs ēdiens, kas gandrīz visiem garšo. Galvenais, ka tas ir svaigi gatavots un cilvēks pats arī redz, kā top šī porcija."

Krivašonoka no LLKC stāstīja, ka viena no uzvarētājām – Jolanta Smane no Rēzeknes novada Dekšāres pagasta – konkursā piedalījās ar biznesa ideju par kazas siera ražotnes izveidi.

"Kazas siera fermentēšana ir paredzēta ar cidoniju sulu, jaunā uzņēmēja plāno arī pati audzēt cidonijas un spiest sulu, un tad viņai ir tāds īpašs fermentēšanas process. Nelauksaimnieciskajā ražošanā uzvarēja Linda Timpare, un viņa gatavo koka rotaļlietas bērniem ar UDHS [uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu]. Viņa jau sadarbojas ar pedagogiem un speciālistiem, lai tās puzlītes un tie materiāli būtu gan daudzkārt izmantojami, gan smuki, gan arī veicinātu tieši to bērnu slimības procesa atvieglošanu," klāstīja Krivašonoka.

LLKC pārstāve ir gandarīta, ka konkurss "Laukiem būt!" notiek jau 11 gadus, bet jauniešu interese nemazinās. Organizētāji seko līdzi arī jauniešu turpmākajām gaitām biznesā.

"Mēs arī konkursa "Laukiem būt!" žūrijā vienmēr uzaicinām kādu jaunieti no iepriekšējo gadu konkursa. Un šogad mums bija tāds jau plašāk zināms "Smalkais muslis". Sākums jau vienmēr ir grūts un sapņi ir lieli, bet, jā, ir, kam neizdodas, bet ir arī tādi, kas ir nākuši konkursā ar kaut ko vienu, pēc tam dara kaut ko citu. Bet, apkopojot rezultātus no tiem, kas ir bijuši konkursā, 20% stabili turpina," atzīmēja Krivašonoka.

Šī gada konkursa "Laukiem būt!" finālā no 18 dalībniekiem bija tikai divi puiši, meitenes ir daudz aktīvākas. Kā rāda pieredze, labākās biznesa idejas jauniešiem rodas pēc 30 gadu vecuma, kad gribas būt noteicējiem pār savu laiku. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti