VID: Dabas stihijā cietušajiem uzņēmējiem pieejami atviegloti nodokļu nomaksas nosacījumi

Uzņēmumiem, kas 7. augustā piedzīvotā negaisa postījumu dēļ saskaras ar grūtībām laikus nomaksāt nodokļus, dota iespēja saņemt samaksas termiņa pagarinājumu, kā arī pagarinātajiem maksājumiem – atbrīvojumu no nokavējuma naudas, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lai saņemtu pilnīgu atbrīvojumu no nokavējuma naudas, svarīgi pieteikties savlaicīgi, norādīja VID. Savukārt, ja dabas stihijā iznīcinātas pārdošanai paredzētās preces, par tām var neveikt atskaitītā PVN priekšnodokļa korekciju – iepriekš atskaitītais priekšnodoklis nav jāatgriež valsts budžetā.

Termiņa pagarināšana nodokļu maksājumiem

Kā norāda VID, nodokļu maksājumus negaisā cietušajiem uzņēmumiem ir iespējams sadalīt pa daļām un maksāt pat gada garumā. Šiem pagarinātajiem maksājumiem netiek piemērota nokavējuma nauda.

Tāpat dabas stihijā cietušajiem ir pieejams arī pagarināts laiks, kurā iespējams pieteikties nodokļu samaksas termiņa pagarināšanai.

"Ja parasti tas jāizdara 15 dienu laikā no dienas, kad iestājās maksājumu termiņš, tad no dabas stihijas cietušie uzņēmēji ar lūgumu pagarināt maksājumu termiņu var vērsties VID arī vēlāk," teikts VID paziņojumā.

Vienlaikus VID aicina nekavēties un, saskaroties ar grūtībām, vērsties VID tūlīt – līdz dienai, kad iestājas nodokļu samaksas termiņš.

Pēc iespējas ātrāka vēršanās VID ir svarīga, lai pēc iespējas samazinātu vai pilnībā nepieļautu nokavējuma naudu.

"No dienas, kad iestājās nodokļa samaksas termiņš, līdz dienai, kad VID saņem iesniegumu ar lūgumu pagarināt termiņu, nesamaksātajai summai tiek piemērota nokavējuma nauda," atgādināja VID, norādot, ka šī nokavējuma nauda gan būs jānomaksā. 

Pieteikumus nodokļu samaksas termiņa pagarinājumam VID aicina iesniegt Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Priekšnodoklis stihijā iznīcinātām precēm

Pievienotās vērtības nodokļa likumā paredzēts īpašs nosacījums gadījumiem, kad preces ir iznīcinātas stihiskā nelaimē, par kādu uzskatāms arī postošs negaiss.

"Ja preces iznīcināšana ir dokumentāri pierādīta, par šo preci atskaitītajam priekšnodoklim var neveikt korekciju un attiecīgi šo priekšnodokli neatgriezt valsts budžetā," norādīja VID. Dokumentāri pierādījumi par preces iznīcināšanu jāiesniedz pēc VID pieprasījuma.

KONTEKSTS:

Pirmdien, 7. augustā, Latvijā plosījās negaiss ar stiprām vēja brāzmām, vietām arī lietusgāzēm un lielgraudu krusu. Sākotnēji negaiss skāra Kurzemi un valsts centrālo daļu, īpaši smagus postījumus nesot Dobeles novadā, vakarā tas skāra Latvijas austrumu daļu.

Pērkona negaisa laikā Latgalē gājis bojā cilvēks, kuram uzkrita koks. Vēl astoņi cilvēki vētrā ir cietuši, cilvēkiem uzkrituši koki, vienā gadījumā – jumta gabals, cilvēki cietuši arī no krusas graudiem.

Šīs nedēļas vētras nodarītie postījumi pašlaik aplēsti 11 miljonu eiro apmērāValsts varētu uzņemties līdz 90% izmaksu vētras postījumu novēršanai pašvaldībās.  Individuālām dzīvojamām mājām varētu būt pieejams vienreizējais atbalsts līdz 3000 eiro, nepārsniedzot 20 eiro par kvadrātmetru.  Savukārt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem atbalsts būtu nodrošināts 20 eiro par kvadrātmetru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti