Rīta Panorāma

EP konceptuāli atbalsta likumu par mākslīgo intelektu

Rīta Panorāma

Intervija ar "December Design" dibinātāju un dizaineri Kristapu Štobi

Klimata izmaiņas maina Austrijas vīnkopju darbu

Klimata izmaiņas ietekmē Austrijas vīnkopju darbu

Klimata izmaiņas rada jaunus izaicinājumus visās lauksaimniecības nozarēs, tai skaitā Austrijas vīnkopjiem. Viena no iespējām, kā risināt problēmu, ir jaunu šo ogu šķirņu audzēšana.

"Augustā šeit bieži ir karsts kā krāsnī. Kopš bērnības ražas sezona ir pavirzījusies par sešām nedēļām. 'Fur-mint' nogatavojas vēlu. Augusta karstumā, kad citas ogas jau nogatavojušās, uzkrāj cukuru un to skābums samazinās, šī šķirne ir droša, jo tā nogatavojas vēlāk," stāstīja vīnkopis Ginters Trībaumers.

Austrijas vīniem raksturīgs sabalansēts skābums un svaigums, un karstums un pāragrā ogu nogatavošanās šo līdzsvaru izjauc.

Jaunai šķirnei atvēlētā platība pēdējo astoņu gadu ir trīskāršojusies, un tā ļāvusi vīnkopjiem saglabāt augstos kvalitātes standartus.

Arī aptaujātie tūristi atzina, ka Austrijas vīni, pirmkārt, asociējas ar augļu garšu un vieglumu. Otrs lielākais izaicinājums ir aizvien biežākie sausuma periodi, tāpēc lauksaimniekiem arvien nopietnāk jādomā par apūdeņošanu.

Tomēr globālā sasilšana paver jaunas iespējas, un šo kultūru jau ir iespējams audzēt Austrijas rajonos, kur līdz šim bija pārāk vēss klimats.

Zinātnieki atgādina, ka patlaban vīna dārzus veido pat Zviedrijā un arī pie mums Latvijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti