PVD svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecības pārbaudēs 36% gadījumu konstatē pārkāpumus

Turpinot pastiprinātu svaigu dārzeņu, augļu un ogu tirdzniecības uzraudzību, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudījis vairāk nekā 400 pārtikas tirdzniecības uzņēmumus, tostarp veikalus, tirdzniecības vietas tirgos, ielu tirdzniecības vietas un vairumtirdzniecības uzņēmumus. 36% gadījumu konstatēti dažādi pārkāpumi, informēja dienestā.

Pārbaudēs  pastiprināta uzmanība pievērsta svaigu dārzeņu, augļu un ogu izsekojamībai, tostarp informācijai pavaddokumentos un marķējumā, izcelsmes valsts norādei (cenu zīmē vai citā produktam pievienotajā informācijā) un citai patērētājiem sniegtajai informācijai, kā arī svaigu dārzeņu, augļu un ogu kvalitātei un uzglabāšanas apstākļiem.

No veiktajām pārbaudēm 11% gadījumu konstatēts, ka patērētājiem netiek sniegta informācija par preču izcelsmi vai arī tā ir maldinoša. Piemēram, izcelsmes valsts nav bijusi norādīta tādiem produktiem kā galviņkāpostiem, arbūziem, avenēm, ķiršiem, dillēm un pētersīļiem. Savukārt vienā no pārbaudēm konstatēts, ka Lietuvas izcelsmes sīpoli tiek tirgoti kā Latvijas izcelsmes.

10% gadījumu konstatēts, ka patērētājiem norādītā izcelsmes valsts atšķiras no pavaddokumentos norādītās, bet 8% gadījumu izcelsmes valsts nebija norādīta preču pavaddokumentos.

11% no veiktajām pārbaudēm konstatēta neatbilstoša, tostarp šķirai neatbilstoša produktu kvalitāte.

Piemēram, konstatēta bojātu gurķu, tomātu, burkānu, paprikas, baklažānu, mandarīnu, banānu un bumbieru tirdzniecība.

2% no veiktajām pārbaudēm konstatēti neatbilstoši produktu uzglabāšanas apstākļi – higiēnas prasību pārkāpumi, uzglabāšanas temperatūras neievērošana un tamlīdzīgi.

4% no veiktajām pārbaudēm produktiem konstatēts neatbilstošs marķējums. Piemēram, kādā tirdzniecības vietā sagrieztiem arbūziem netika nodrošināta informācija patērētājiem. Kādā citā tirdzniecības vietā grieztiem, fasētiem dārzeņiem tika pagarināts derīguma termiņš.

Četros gadījumos konstatēta arī nereģistrēta darbība pārtikas apritē.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīti 30 akti par produktu izņemšanu no apgrozības. Izņemti vairāk nekā 700 kilogrami (un 88 gabalpreces) bojātu citronu, ābolu, biešu, paprikas, kartupeļu, zemeņu, bumbieru, sarkano sīpolu, tomātu, brokoļu, ziedkāpostu u.c. preču.

16 gadījumos uzņēmumiem piemērotas soda sankcijas un naudas sodi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti