Bērza saplākšņa ražotājs «Verems» pie Rēzeknes īsteno 80 miljonu eiro investīciju projektu

Rēzeknes pievārtē norit būvniecība "Latvijas finiera" meitasuzņēmuma SIA "Verems" paplašināšanās projektā, kas Eiropā lielākajam bērza saplākšņa ražotājam ļaus teju divkāršot saražotās produkcijas apjomu un Rēzeknes novadā radīt vairāk nekā 70 jaunas darbavietas. Plānots, ka kopējās "Latvijas finiera" investīcijas tuvākajos gados pārsniegs 200 miljonus eiro, iekļaujot arī būvniecības projektus Kuldīgā un Bolderājā.  

Bērza saplākšņa ražotājs «Verems» pie Rēzeknes īsteno 80 miljonu eiro investīciju projektu
00:00 / 03:44
Lejuplādēt

Plāno ievērojami palielināt ražošanas apjomus

Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas uzņēmuma teju piecus hektārus lielajā būvlaukumā vienā pusē vēl notiek pāļu urbšana ražošanas ceham, otra puse jau ir noasfaltēta, un tur tiek montētas nesošās konstrukcijas. Līdzīgi kā blakus esošajā 2007. gadā celtajā cehā, arī šeit metāla vai betona vietā būs koks.

 

 

"Pašlaik mēs ražojam vidēji 45–46 tūkstošus kubikmetrus gadā, pēc jaunā projekta realizācijas plānojam 75–76 tūkstošus kubikmetru gadā ražot.

Mēs ražosim saplāksni. Pieprasījums pēc mūsu un kopumā koncerna "Latvijas finieris" produkciju ir. Mēs strādājam uz Eiropu, uz Ameriku, uz Āziju strādājam, un pieprasījums pēc mūsu [produkcijas] ir," stāstīja SIA "Verems" valdes priekšsēdētāja Zinaīda Lovnika.

"Verems" projektā ieguldīs aptuveni 80 miljonus eiro, savukārt kopumā tuvākajos gados koncerns savā attīstībā ieguldīs 200 miljonus eiro.

"Notiek arī lobīšanas iecirkņa attīstība Kuldīgā, un tāpat arī notiek jauna lignīna sveķu ceha būvniecība mūsu Bolderājas mezglā. Mēs turpinām bērza saplākšņa ražošanas attīstību Latvijā. Pašlaik "Latvijas finieris" jūtas stabili, un mēs noteikti turpināsim lietderīgi izmantot Latvijā iegūtos resursus," stāstīja akciju sabiedrības "Latvijas Finieris" padomes loceklis Jānis Staris.  

Paredz konkurences pieaugumu darba tirgū

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Artūrs Bukonts atzina, ka "apjoma ziņā konkrētajā reģionā un īstenībā arī Latvijas mērogā tas ir liels notikums".

"Tiek palielināta gan ražošanas kapacitāte, kas velk līdzi arī jaunu darbavietu radīšanu, turklāt ļoti kvalitatīvu darbavietu radīšanu, kas, protams, radīs konkurenci ar jau esošajiem darba devējiem gan mūsu nozarē, gan arī citās. Bet šeit būtu jāskatās, ka

tā konkurence varētu likt arī visiem pārējiem iespringt un piedāvāt saviem darbiniekiem kaut ko labāku," prognozēja Bukonts.

Šobrīd "Verems" ar 360 darbiniekiem ir lielākais darba devējs Rēzeknes novadā. Pēc paplašināšanās kolektīvam pievienosies vēl 70.

"Darbiniekus mēs apmācām uz vietas, jo iekārtas un ražošana mums ir specifiska, iekārtas ir mūsdienīgas. Pašlaik mums ir izglītoti strādnieki, tā arī būs turpmāk. Pie mums labprāt atnāk, piesakās strādnieki, kuri gribētu pie mums strādāt, un tie, kuri atnākuši, projām neiet," stāstīja SIA "Verems" valdes priekšsēdētāja Zinaīda Lovnika.

Saplāksnis tiek ražots tikai no Latvijā audzētiem bērziem. Lai izaugtu kvalitatīvs lietaskoks, nepieciešami aptuveni 50 gadi.

"Mūsu uzņēmums jau no pašiem pirmsākumiem arī piedalījās bērzu stādu audzēšanā," piebilda Lovnika.

Lai gan uzņēmums strādā maiņās 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā, tomēr tāpat kā Ziemassvētki un Jaunais gads, arī 18. novembris par godu Valsts svētkiem te būs viena no retajām brīvdienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti