Latvija veidos fondu Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu dalībai biržā

Lai Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) piesaistītu finansējumu kapitāla tirgū, AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") Latvijas vārdā kopā ar Lietuvu veidos šādu uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fondu. To paredz otrdienas, 13. jūnija, valdības lēmums.

Šis fonds nodrošinās finansējumu MVU sākotnējai kotēšanai un iekļaušanai Baltijas valstu vērtspapīru tirgū, prioritāri akciju tirgū, investīcijas fondā veiks "Altum" kā privāts ieguldītājs tirgus ekonomikā, norādīts Finanšu ministrijas (FM) ziņojumā valdībā.

"Altum" varēs atlasīt fonda pārvaldnieku, slēgt līgumus, kā arī ieguldīs "Altum" pamatkapitālā 6 171 062 eiro apmērā, lai "Altum" nodrošinātu fonda darbību.

Fonds veiks ieguldījumus sākotnējos publiskos vai privātos piedāvājumos "Nasdaq" Baltijas biržā, tāpat arī iekļaus uzņēmumus biržas sarakstā gada līdz divu gadu laikā. Fonds būs vērsts uz pelnošiem MVU ar uzņēmuma vērtību aptuveni no pieciem līdz 100 miljoniem eiro.

Potenciālie uzņēmumi, kuri startētu kapitāla tirgū, darbojas informāciju tehnoloģiju, apstrādes rūpniecības, biotehnoloģiju, pārtikas rūpniecības un citās augstas pievienotās vērtības nozarēs, kas atbilst arī valsts stratēģiskās attīstības virzieniem.

Atkarībā no konkrētā projekta ieguldījuma apmērs vienā uzņēmumā plānots robežās no 0,4 līdz 5 miljoniem eiro, vidēji divu līdz trīs miljonu eiro apmērā. Fonds investēs ne vairāk kā 50% no ieguldījumiem uzņēmumos. Savukārt gadījumā, ja fondā ieguldīta ir arī privāto investoru nauda, tad, investējot konkrētā uzņēmumā, valsts atbalsta daļa nevar pārsniegt 50% no kopējā ieguldījuma, norādīts ziņojumā. Latvijas un Lietuvas uzņēmumos katrā plānoti ieguldījumi vismaz 20 miljonu eiro apmērā.

Paredzēts, ka fondu izveidos "Altum" un Lietuvas UAB "Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) un tas darbosies 10 gadus ar pagarināšanas iespējām atbilstoši tirgus praksei (viens līdz divi gadi).

Abi uzņēmumi izvēlēsies fonda pārvaldnieku, kuram jāpiesaista privātie ieguldījumi fondā vismaz 10 miljonu eiro apmērā, iecerēts ziņojumā valdībā.

Kopējais minimālais fonda apjoms plānots 50 miljoni eiro, un Latvijas līdzdalība fondā plānota 20 miljonu eiro apmērā. Finansējumu plānots novirzīt no "Altum" 2021. gada peļņas 13 828 938 eiro apmērā, kas ieskaitīta rezerves kapitālā, kā arī no valsts budžeta finansējuma  "Altum" pamatkapitālā 6 171 062 eiro apmērā šajā gadā.

KONTEKSTS:

Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fonda izveidi valdība atbalstīja 2021. gada 24. augustā. Fonda darbībā sākotnēji iesaistīsies tikai Latvija un Lietuva, savukārt Igaunija potenciāli pievienosies vēlāk, norādīja FM.

Valdība deleģēja "Altum" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un FM pārstāvēt Latviju sarunās ar deleģētajiem Igaunijas un Lietuvas pārstāvjiem par fonda darbības nosacījumiem, tostarp pārvaldības struktūru un noteikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti