Konteinerā Gulbenes centrā vērojama jauno priedīšu augšana

Gulbenes centrā garāmgājēju uzmanību piesaista jauns vides objekts – konteinerā ierīkota stādaudzētava, kurā var izsekot, kā aug jaunās priedītes. Šīs idejas īstenotājs ir vietējais uzņēmums SIA "Carbon Less Future", un ieceri atbalstījusi arī vietējā pašvaldība grantu konkursā "Uzņēmīgi Gulbenes novadā".

Mazajiem uzņēmējiem svarīgs arī pašvaldības atbalsts
00:00 / 04:11
Lejuplādēt

Kopā ar uzņēmēju Aigaru Jačuku Latvijas Radio varēja ielūkoties arī stādu audzēšanas konteinera iekšpusē, bet ikdienā garāmgājēji jauno priedīšu augšanas procesam var sekot caur stikla logu.

"Dizainu izstrādājām paši, dizains ir patentēts Eiropas Savienības patentu birojā un līdzīgu objektu pasaulē nekur neesam redzējuši, tieši ar šādu stiklu, ka jebkurš var atnākt paskatīties," stāstīja Jačuks. Uzņēmējs akcentēja, ka šīs idejas pamatā ir zaļā domāšana un šo stādaudzētavu varētu izmantot lielie uzņēmumi, kuriem jāveic investīcijas dabas resursu atjaunošanai.

"Pamatā ir tikai zaļā domāšana! Mūsu biznesa modelis nav stādu tirgošana, bet tieši šādu iekārtu izīrēšana vai pārdošana uzņēmumiem, kas iegulda lielus līdzekļus zaļajā domāšanā. Iegādājoties šo iekārtu, uzņēmumi varēs izpildīt Eiropas Savienības taksonomijas prasības."

Lai izveidotu šo pilsētvides stādaudzētavu, ieguldīti gan savi līdzekļi, gan arī gūts pašvaldības atbalsts – 10 000 eiro novada grantu konkursā "Uzņēmīgi Gulbenes novadam".

Starts konkursā un iegūtais atbalsts tad arī ir galvenā motivācija, kāpēc šis stādu konteiners tagad ir pilsētas centrā.

Gulbenes novada domes deputāts un grantu konkursa komisijas loceklis Normunds Mazūrs ("Latvijas attīstībai") norādīja, ka iedzīvotājiem ir jāredz inovācijas, turklāt "zaļais kurss" lieliem uzņēmumiem šobrīd ir ļoti svarīgs: "Šis tiešām likās kaut kāds tāds nākotnes redzējums, jo tas būtu interesanti dažādiem uzņēmumiem, zinot, cik šobrīd ir saistošas emisijas kvotas. Es šeit redzu saistību ar lieliem uzņēmumiem, kuriem ir ļoti svarīgs "zaļais kurss"."

Atbalstam aicina pieteikties Valmieras novada uzņēmējus

Šobrīd ir atvērta pieteikšanās Valmieras novada uzņēmējiem atbalsta programmā "Zīle", kurā ir divas apakšprogrammas, pastāstīja Valmieras Attīstības aģentūras biznesa atbalsta projektu vadītāja Justīne Skrastiņa:

""Zīle attīstībai" ir lielā grantu programma, kad ir iespējams piesaistīt līdz 10 000 eiro finansējumu. Otra ir "Zīle startam", kas paredzēta ideju autoriem vai jaunuzņēmumiem, tur līdz 2000 eiro var piesaistīt."

Aizvadītajā gadā šajā programmā startēja Mazsalacas uzņēmēji, SIA "Ēdiendaris" saimnieki Danija un Ēriks Pudniki-Lindes. Viņi saimnieko Āža krogā – senā ēkā, kas 30 gadu bijusi pamesta.

"Mēs pirms septiņiem gadiem pārvācāmies no Rīgas uz Mazsalacu, nopirkām lauku māju un sākām ar izbraukuma ēdināšanu darboties. Tad gribējās kafejnīcu pilsētā, tad bija tas "Zīles" projekts, likās viss saprotams un izdarāms.

Ja tu pārzini to jomu, kurā tu raksti, tad nav ko uztraukties. Ja tu zini, ko gribi, kāpēc tev to vajag, tad jau vienkārši un kāds labums citiem," stāstīja saimnieki.

Par iegūto atbalstu sagādāts virtuves aprīkojums un iekārtas.

Šī atbalsta programma noris jau septīto gadu, un interese par to esot liela, norādīja Valmieras Attīstības aģentūrā.

"Tiek gan dibināti jauni uzņēmumi, gan tas ir tāds stimuls tiem, kas ir gribējuši kaut ko attīstīt. Viņiem šī ideja ir bijusi, bet tā varbūt nekad nav bijusi tā tekošā prioritāte. Dalība šajā programmā viņiem dod tādu impulsu un stimulu beidzot to īstenot, izdarīt kaut ko nedaudz ārpus ierastā un attīstīt kādu sen lolotu biznesa ideju," pauda Skrastiņa.

Valmieras novadā pieteikšanās atbalsta programmai "Zīle" ritēs līdz 19. martam. Grantu konkursi ir arī citās pašvaldībās, bet, protams, atšķiras atbalsta apmērs un arī nosacījumi, piemēram, Siguldas novadā ir arī atbalsta konkurss "Māmiņa. Uzņēmēja".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti