PTO brīdina par globālās tirdzniecības sadrumstalotības pazīmēm

Starptautiskās tirdzniecības deglobalizācija vēl ir tālu no realitātes, taču parādās "pirmās sadrumstalotības pazīmes". Par to otrdien brīdināja Pasaules Tirdzniecības organizācija, kas ir nobažījusies par sadrumstalotības ietekmi uz izaugsmi un attīstību.

Organizācijas ekonomisti ziņojumā norāda, ka ideja par "deglobalizāciju" ir kļuvusi populārāka kopš kara Ukrainā un ar pandēmiju saistīto Ķīnā noteikto ierobežojumu dēļ, kas izraisīja ievērojamus traucējumus globālajās piegādes ķēdēs.

Savā ikgadējā ziņojumā par starptautisko tirdzniecību Pasaules Tirdzniecības organizācijas ekonomisti brīdina par pirmajām tirdzniecības sadrumstalotības pazīmēm, kas draud palēnināt izaugsmi un attīstību.

Eksperti aprēķinājuši tirdzniecību starp diviem ģeopolitiskajiem blokiem, kas tika sadalīti atkarībā no tā, kā tie balso ANO Ģenerālajā asamblejā.

Var noprast, ka runa ir par Rietumiem no vienas puses un Ķīnu un Krieviju no otras.

Eksperti brīdina, ka pasaules tirdzniecības sadalīšanās divos atšķirīgos blokos pasaulei izmaksās aptuveni piecus procentus no reālajiem ienākumiem, un dažas jaunattīstības valstis saskarsies ar lieliem zaudējumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti