Latvijā aizliedz no austrumu kaimiņvalstīm iebraukt ar Krievijā reģistrētiem auto

No otrdienas, 12. septembra, personām ar Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem liegts iebraukt Eiropas Savienībā (ES) caur Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām. Par to informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēc iepazīšanās ar Eiropas Komisijas (EK) skaidrojumiem un Ārlietu ministrijas sniegto viedokli.

VID norādīja, ka no 2023. gada 12. septembra pulksten 18 personām ir liegts iebraukt Latvijas teritorijā ar Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem caur Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām.

Personām ar šādiem transportlīdzekļiem no robežšķērsošanas vietas būs jāatgriežas atpakaļ Krievijas Federācijā vai Baltkrievijas Republikā.

Ja persona atteiksies pildīt muitas iestādes norādījumus, tajā skaitā doties atpakaļ uz Krievijas Federāciju vai Baltkrievijas Republiku, saskaņā ar muitas jomas normatīvajiem aktiem būs iespējams lemt par transportlīdzekļa konfiskāciju.

VID norādīja, ka Latvijas tiesību akti paredz kriminālatbildību par sankciju neievērošanu.

Tādējādi dienests aicina atturēties no atkārtotiem mēģinājumiem iebraukt ES cauri dažādām robežšķērsošanas vietām.   

Minētais iebraukšanas aizliegums neattieksies uz transportlīdzekļiem, kas paredzēti ES un dalībvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, tostarp delegāciju, vēstniecību un misiju izmantošanai, tiem pārvietojoties.

Personām tiks atļauts atgriezties no ES Krievijā ar vieglajiem transportlīdzekļiem, kas reģistrēti Krievijas Federācijā, ja tie netiek deklarēti kā preces un tiek izmantoti tikai kā pārvietošanās līdzeklis.

VID piebilda, ka līdz šim jau bija spēkā aizliegums ES robežu šķērsot kravu pārvadātājiem, proti, Krievijas Federācijā reģistrētiem vilcējiem un piekabēm. Aizliegums neattiecas uz Krievijā reģistrētajiem autopārvadājumu uzņēmumiem, kuri pārvadā kravas ar autotransportu tranzītā caur ES starp Kaļiņingradas apgabalu un Krieviju.

KONTEKSTS:

EK lēmusi, ka Eiropas Savienībā aizliegts ievest Krievijas pilsoņu privātos automobiļus, telefonus, rotaslietas un citas preces, kas uzskatāmas par aizliegto importu. Automašīnu ar Krievijas numura zīmēm ievešana ES uzskatāma par sankcionētu preču eksportu no Krievijas uz Eiropas Savienību, pat ja tās izmanto personīgiem iemesliem. 

Tomēr lēmumu, kā rīkoties, drīkst pieņemt ES dalībvalstu valdības pašas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti