Konkurences padome: Šogad par 56% pieaugusi uzņēmumu vēlme apvienoties

Šogad pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2022. gada pirmo pusgadu par 56% pieaugusi uzņēmumu vēlme apvienoties, informēja Konkurences padomē (KP).

Kopumā Konkurences padomē saņemti 14 apvienošanās ziņojumi, tajā skaitā ir izvērtētas 11 apvienošanās, visos gadījumos pieņemot lēmumu tās atļaut.

Pieci lēmumi pieņemti pirmajā ceturksnī, savukārt otrajā ceturksnī – seši lēmumi.

Uzziņai:

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, šādiem darījumiem nepieciešama Konkurences padomes atļauja.

73% no visiem lēmumiem bija saistīti ar dažādos piegādes ķēdes līmeņos esošu uzņēmumu apvienošanos, bet trīs apvienošanās no 11 notika starp konkurējošiem tirgus dalībniekiem.

Pirmajā pusgadā apvienošanās procesi ir notikuši dažādās nozarēs, kopumā ietekmējot 23 tirgus jomas,

piemēram, kravas pārvadājumus, maizes ražošanu, veco ļaužu aprūpi, automobiļu un to rezerves daļu pārdošanu, biroja tehnikas ražošanu un elektroierīču remontu, kā arī finanšu pakalpojumu darbības, fondu pārvaldīšanu un citas jomas.

2023. gada pirmajā pusgadā desmit apvienošanās lietas noslēdzās pirmajā fāzē, savukārt vienā lietā tika veikta padziļināta izpēte jeb otrās fāzes apvienošanās. Vidējais izpētes ilgums pirmās fāzes apvienošanai bija 26 dienas, savukārt otrās fāzes — 108 dienas.

Lai nodrošinātu kvalitatīvāku un ātrāku lietas izpēti, Konkurences padome sniedz konsultācijas uzņēmumiem pirms ziņojuma sniegšanas. 2023. gada pirmajā pusgadā konsultācijas uzņēmumiem vai to juridiskajiem pārstāvjiem tika sniegtas 55% no apvienošanās lietām, kopumā aizvadot 195 konsultāciju stundas. Salīdzinājumā ar 2022. gadu sniegto konsultāciju intensitāte ir palielinājusies par 248%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti