Dienas ziņas

Izstādē Daugavpilī gludekļi no visas pasaules

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Noskaidrotas labākās jauniešu biznesa idejas reģionos

Noskaidrotas labākās jauniešu biznesa idejas reģionos

Jau 12. reizi aizvadīts Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra jauniešu biznesa ideju konkurss "Laukiem būt" un noskaidroti tā uzvarētāji. Šogad pieteiktas 50 visdažādākās biznesa idejas. Grūtākais uzdevums bija konkursa žūrijai, jo tai bija jāatlasa labākās idejas un tās jāvērtē. Šogad ideju konkursa finālā iekļuva, piemēram, jautrās dušas želejas, vegāniskas kūkas un dārza dizainu izveide un ierīkošana.

Konkursā piedalījās cilvēki, kam jau ir sākts savs bizness, kā arī tādi, kuriem ir tikai ideja.

Lai saglabātu fokusu uz reģioniem, pieteikties drīkstēja tie, kuri savu uzņēmējdarbību plāno vai jau attīsta lauku reģionos vai mazpilsētās, kurās iedzīvotāju skaits nepārsniedz 15 000.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā norādīja – jaunieši ir neapmierināti ar šaurajām iespējām laukos un sajūtu, ka viņi ir vienīgie, kas kaut ko dara.

"Laukiem būt" koordinatore Inita Krivašonoka norādīja, ka konkurss ir viens no veidiem, kā iedvesmot jauniešus un parādīt, ka viņi nav vieni un ir vērts darīt.

"No plāna līdz dārzam" bija viena no idejām, kas guva godalgu kategorijā "Lauksaimniecības un pārtikas pārstrāde". Elzas Anetes Strazdiņas ideja ir klientiem izveidot dārza dizainu un to ierīkot ar pašas audzētiem stādiem. Viņa jau vairākus gadus audzē rozes un ziemcietes. Konkursa pieredzi viņa vērtēja pozitīvi: "Man tā likās fantastiska iespēja, jo tās ir apmācības, tie ir cilvēki, kurus tu iepazīsti, un pavisam noteikti visu laiku tiek apspriestas dažādas iespējas, dažādi projekti – kur piedalīties, kā piedalīties."

Šobrīd Elza gan iestrēgusi birokrātiskos sarežģījumos – viņa ir ieguvusi Eiropas finansējumu, bet, lai turpinātu saimniecību iekārtot, viņai jāsaņem dažādi apstiprinājumi, bet tas notiek lēnu.

Citā kategorijā – "Nelauksaimniecības ražošanā" – godalgota jautro dušas želeju ideja.

"Man bija mērķis piedalīties, lai uzvarētu un iegūtu balvu, lai es varētu attīstīt produkta mārketingu un pabeigt remontu darbnīcā, jo man šeit ir nepieciešams pabeigt iekārtot gan skapjus, gan virsmas, visu pārējo, lai varētu kvalitatīvi strādāt," sacīja kategorijas "Nelauksaimnieciskā ražošana" 3. vietas ieguvēja Santa Krūmiņa.

Konkursa uzvarētājus noteikt bijis izaicinoši, un vērtējumu atšķirības starp finālistiem bija niecīgas.

Idejas vērtētas pēc to potenciālās dzīvotspējas, noderīguma un prezentācijas. Idejas prezentācija parāda, vai idejas autors savam veidojumam tic un ir pārliecināts par tā izdošanos.

Konkursa koordinatore Krivašonoka pastāstīja, ka žūrija slavējusi jauniešu pārliecinošās prezentēšanas prasmes. Tikmēr intervētās jaunietes bija vienisprātis par galvenajiem konkursa ieguvumiem – tā ir biznesa plāna pilnveide, kā arī iepazītie cilvēki. Arī konkursa koordinatore norādīja, ka jaunieši savā starpā veido sadarbības un savās saimniecībās tirgo viens otra produktus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti