Dienas ziņas

Svētceļnieki dodas uz svētkiem Aglonā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Brenguļu pagastā darbu sāk lielākā saules elektrostacija Latvijā

Brenguļu pagastā darbu sāk lielākā saules elektrostacija Latvijā

Valmieras novada Brenguļu pagastā darbu sāk Latvijā lielākā saules elektrostacija. Jaunā saules parka jauda ir 7 megavati, kas atbilst 3800 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā.  

Jaunā saules elektrostacija atrodas autoceļa Valmiera–Brenguļi–Bikseja malā, divus kilometrus no Brenguļiem un 8 kilometrus no Valmieras centra.

Konstrukciju veido 10 700 saules paneļu. Tie klāj platību, kas ir līdzvērtīga gandrīz astoņiem futbola laukumiem. Parka tapšanā piesaistītas investīcijas 12 miljonu eiro apmērā. Īpašnieks ir pašmāju investīciju uzņēmums "Merito Partners", kurš piesaistījis ekspertus no uzņēmuma "Saules Energy".  

Šī ir neliela daļa no plānotā, un līdz nākamās vasaras sākumam plānots izbūvēt vēl vairākus saules parkus ar 67 megavatus lielu jaudu, pastāstīja "Saules Energy" valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme: "Nākamais projekts tiks pabeigts Inčukalnā, tad Koknesē, Daugavpilī, Cēsīs un vēl viens Valmieras novadā."

Brenguļu saules parks ir nozīmīgs solis ceļā uz zaļāku enerģiju un veicinās valsts enerģētisko neatkarību un drošību.

Latvijā trūkst enerģijas jaudu, un šo iztrūkumu var palīdzēt samazināt saules dotā elektrība un citi atjaunojamie resursi.  

Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs ("Apvienotais saraksts") sacīja, ka šobrīd 90% no elektroenerģijas saražo "Latvenergo", un šī elektrostacija sagādās uzņēmumam konkurenci, kas ir "vienīgās zāles pret lieliem rēķiniem": "Tas ir dominējošais spēlētājs, un zāles ir konkurence. Šis ir viens no piemēriem, kur attīstās saules parki, kur ir konkurējošs Latvijas kapitāls."

Daudzviet Latvijā negantā krusas vētra iznīcināja arī saules paneļus. Brenguļu saules parka īpašnieki atzīst – todien bijis satraukums. Par laimi, stihija parku neskāra. Ieguldījumi un visi riski esot apdrošināti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti