Šogad saņemti 24 paziņojumi par kolektīvo atlaišanu

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) šogad saņēmusi 24 paziņojumus par kolektīvo atlaišanu no 23 darba devējiem, tostarp oktobrī saņemti trīs šādi paziņojumi. Kopumā plānotais atbrīvojamo darbinieku skaits ir 1116, intervijā Latvijas Radio pavēstīja Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone.

Evita Simsone par bezdarbu
00:00 / 05:46
Lejuplādēt

Kolektīvā atlaišana skar vairākas nozares, bet īpaši apstrādes rūpniecību. "Ir arī no informāciju un komunikāciju, pakalpojumu nozares, plašs nozaru klāsts," piebilda Simsone.

"Iemesli, kādēļ darba devēji pieņem lēmumu par kolektīvo atlaišanu, ir ražošanas apjomu samazinājums, pakalpojuma pieprasījuma kritums. Ir arī uzņēmumu darbības modernizācija, kur vairs nav vajadzīgs tik liels roku darbs," skaidroja NVA vadītāja.

Paziņojumi gan nenozīmē, ka tieši tik darbinieku zaudēs darbu, jo bieži vien plāni nerealizējas tādā apjomā, kādā darba devēji piesaka, turpināja Simsone.

Bezdarba rādītāji liecina, ka šobrīd aktīvāk tiek meklēti darbinieki, nevis darbs, jo bezdarbs ir zems – 5,3%, nedaudz virs 47 tūkstošiem personu reģistrējušies NVA kā bezdarbinieki.

"Samazinājums ir bijis visai straujš – par 0,8 procentpunktiem, ja salīdzinām ar šā gada sākumu. Bezdarbs ir samazinājies visos reģionos. Lai arī Latgale joprojām ir ar salīdzinoši ļoti augstu bezdarba rādītāju – 10,6%, pozitīvā ziņa ir, ka Latgalē bezdarba kritums bijis visstraujākais – par 2,2% no gada sākuma," sacīja NVA vadītāja.

Darba devēji meklē dažādus speciālistus – būvniecības nozarē, sākot no palīgstrādniekiem, līdz pat būvniecības inženieriem. Arī pārvadājumu nozarē meklē daudz kravas automašīnu šoferu, bet tirdzniecības nozarē ir augsta darbinieku mainība. Finanšu sektors un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozare meklē augstas kvalifikācijas speciālistus.

"Nevarētu teikt, ka dominē viena vai dažas nozares, kas izteikti meklē darbiniekus. Darbinieki ir vajadzīgi visās nozarēs. Reģistrētās vakances visvairāk ir zemākas kvalifikācijas profesijās, bet tas ir objektīvi, jo tajās ir vajadzīgs vislielākais darbinieku skaits un arī mainība ir vislielākā," skaidroja Simsone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti