VID nedēļas laikā iesniegti 450 tūkstoši gada ienākumu deklarāciju, atmaksāti 44,7 miljoni eiro

Pagājusi nedēļa, kopš iedzīvotāji var iesniegt savas ienākumu deklarācijas par pagājušo gadu. Septiņu dienu laikā deklarācijas iesnieguši jau 450 tūkstoši cilvēku. 86,5 tūkstošiem no viņiem pārmaksātie nodokļi arī jau atmaksāti. Kopējā atmaksātā summa sasniedz 44,7 miljonus eiro.

VID pārstāve Krīstīne Augstkalna-Jaunbērziņa intervijā Latvijas Radio norādīja, ka savukārt VID aprēķinātā nodokļa piemaksa, kas iedzīvotājiem ir jāsamaksā valstij, ir 4,5 miljoni eiro. 

"Līdzīga attiecība ir vērojama katru gadu. Faktiski to iedzīvotāju, kuri saņem atpakaļ atmaksu no valsts, vienmēr ir vairāk nekā to, kuriem ir jāpiemaksā," klāstīja VID pārstāve.

 Viņa norādīja, ka gada ienākumu deklarāciju iesniegšanas pirmajās dienās VID Elektroniskās deklarēšanās sistēma (EDS) strādājusi bez pārtraukumiem un lielā slodze tai nekaitēja.

Problēmas radīja "Latvija.lv" autentifikācijas rīki un e-paraksts. "Taču par autentifikācijas rīkiem atbildīgās iestādes ir sakārtojušas arī to, patlaban viss notiek," klāstīja Augstkalna-Jaunbērziņa.

Viņa atgādināja, ka saskaņā ar noteikto kārtību pārmaksātais nodoklis ir jāatmaksā trīs mēnešu laikā no deklarācijas iesniegšanas brīža. Taču VID dara visu, lai iedzīvotāju nodokļa atmaksu saņemtu pēc iespējas ātrāk.

Pirmie nodokļu pārmaksu saņem tie, kuru deklarācijas aizpildītas pareizi un nav nepieciešamas papildu pārbaudes. Tomēr ir situācijas, kurās atmaksas process var paņemt arī pāris mēnešus.

"Reizēm arī tas ilgst trīs mēnešus, jo ir nepieciešama kaut kāda informācija papildus. Un tas aizņem laiku. Bet mēs garumā nevelkam, tiklīdz deklarācijas ir apstrādātas, tās tiek atmaksātas," skaidroja VID Fizisko personu deklarāciju uzskaites daļas vadītāja Dace Ķirse-Ķirša.

"Pamats uztraukumam ir tikai tad, ja trīs mēnešu laikā nav šī atmaksa saņemta, tad gan noteikti vajag ziņot VID," piebilda Augstkalna-Jaunbērziņa.

Viņa atzina, ka deklarācijas apstrādi un līdz ar to arī pārmaksātā nodokļa atmaksu var paildzināt deklarācijās konstatētās kļūdas, kas nereti tiek konstatētas.

Klasiska kļūda esot, ka cilvēki pieprasa iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu par pakalpojumiem, par kādiem tā nemaz nav paredzēta.

VID norādīja, ka iesniegto deklarāciju skaits būtiski šobrīd vēl mainās pa dienām. Lielākā aktivitāte bijusi pirmajās dienās, tai skaitā 1. martā, kad deklarācijas iesniedza jau 150 tūkstoši cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti