Ķīna draud ierobežot svarīgu izejvielu eksportu uz Eiropu

Ķīna paziņojusi, ka varētu ierobežot divu ļoti nozīmīgu izejvielu eksportu uz Eiropu. Runa ir par galliju un germāniju. Tie tiek izmantoti, piemēram, saules paneļu un 5G tehnoloģijas ierīču ražošanā.

Ķīna draud ierobežot svarīgu izejvielu eksportu uz Eiropu
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Tāpat Pekina pēkšņi atcēlusi nākamnedēļ plānoto Eiropas Savienības augstā pārstāvja ārlietās Žuzepa Borela vizīti šajā valstī. Tiek pieļauts, ka tā ir Pekinas atbilde uz neseno Nīderlandes un ASV lēmumu ierobežot jaunākās paaudzes mikroshēmu ražošanas iekārtu piegādes Ķīnai.

Krievijas sniegtā mācība

Tikai dažas dienas pirms gaidāmās Borela vizītes Pekinas amatpersonas ir paziņojušas, ka iepriekš plānotie datumi viņiem vairs neder. Tik pēkšņa vizītes atcelšana varētu būt atbilde uz pagājušās nedēļas Eiropas Savienības līderu lēmumu veicināt risku mazināšanu attiecībās ar Ķīnu.

Latvijas premjers Krišjānis Kariņš to salīdzināja ar atkarību no Krievijas energoresursiem.

"Varbūt analogi, kā mēs esam samazinājuši vai faktiski esam likvidējuši, atkarību no Krievijas enerģijas, tagad pirms krīzes vai negaidot krīzi, mācoties arī no Krievijas gadījuma, Eiropa tagad pakāpeniski meklēs [veidus], kā samazināt šīs piegāžu ķēžu atkarības."

Jāmeklē citi piegādātāji

Līdzīgi ekskluzīvajā intervijā "Euranet Plus" radiostaciju tīklam izteicās arī Borels.

"Pašlaik mēs esam tikpat atkarīgi no Ķīnas digitālajā jomā, kā mēs bijām no Krievijas enerģētikas jomā. Mums ir jāsadarbojas un jāizvairās no pārmērīgas atkarības. Tas ir pašsaprotami."

Kariņš minēja litiju kā vienu no būtiskām nākotnes ekonomikas izejvielām.

"Piemēram, litija piegādē ir ļoti liela atkarība. Bet kā Eiropas Komisijas vadītāja fon der Leienas kundze stāstīja, piemēram, litijs iet no Dienvidamerikas uz Ķīnu un tad pa pārējo pasauli. Tikpat labi var strādāt ar Dienvidamerikas valstīm, lai tā viela ietu citu ceļu."

Tomēr amatpersonas Pekinā nolēma ķerties pie gallija un germānija. Viņi paziņoja Eiropas Komisijai, ka no šā gada augusta visām ierīcēm, kas satur šīs vielas, būs nepieciešama duālās izmantošanas licence.

Parasti par duālās izmantošanas tehnoloģijām tiek dēvētas ierīces, ko var pielietot gan civiliem, gan militāriem mērķiem.

Pekinas atbilde ierobežojumiem

Tomēr Eiropas Komisijas preses sekretāre Sonija Gospodinova saka, ka Ķīnas minētie drošības apsvērumi varētu būt tikai iegansts.

"Eiropas Komisija ir satraukta, ka šie ierobežojumi varētu nekādi nebūt saistīti ar vajadzību pasargāt mieru un stabilitāti pasaulē, kā arī ar Ķīnas kodolieroču neizplatīšanas saistībām, kas balstās starptautiskos līgumos. Tādēļ mēs aicinām Ķīnu ieviest tikai tādus eksporta ierobežojumus un kontroli, kas būtu balstīti skaidros drošības apsvērumos un atbilstu Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem."

Gan gallijs, gan germānijs ir ārkārtīgi nozīmīgi zaļo un digitālo tehnoloģiju ražošanai, un tos Eiropai piegādā tikai Ķīna.

Tādēļ Eiropas Savienības likumos šīs ķīmiskās vielas ir nodēvētas par kritiski svarīgām un stratēģiski nozīmīgām izejvielām.

Visticamāk, tā varētu būt Pekinas atbilde uz Nīderlandes un ASV lēmumu ierobežot mikroshēmu ražošanas iekārtu eksportu uz Ķīnu. Viens no iemesliem tam ir, ka Ķīna piespiež uzņēmumus nodot varasiestādēm tehnoloģiskos komercnoslēpumus un vēlāk tās uzņēmumi paši sāk ražot līdzīgas iekārtas.

Pasaules problēmas nevar atrisināt bez Ķīnas

To pieminēja arī Borels, runājot par automašīnu ražošanu.

"Mums ir sarežģītas attiecības ar Ķīnu. Tās ir sarežģītas, jo Ķīna kļūst arī par arvien lielāku ekonomisko konkurentu," atzina Borels.

"Paskatieties tikai uz Ķīnas automašīnu eksporta pieaugumu. Līdz šim mēs esam eksportējuši automašīnas. Tagad izrādās, ka Ķīna eksportē vairāk automašīnu nekā Japāna vai Vācija. Daļēji tas notiek tehnoloģiju nodošanas dēļ."

"Bet, protams, ka Ķīna ir arī partneris. Nevienu globālo problēmu nevar atrisināt bez Ķīnas iesaistes. Ķīna katru dienu sadedzina vairāk ogļu nekā visa pārējā pasaule kopā. Tādēļ, ja jūs gribat atrisināt klimata pārmaiņu problēmu, jums nāksies paļauties uz Ķīnu."

Tomēr viedokļi par to, cik lielā mērā Eiropas valdībām vajadzētu ierobežot uzņēmumu sadarbību ar Ķīnu, pašlaik dalās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti