ASV bijušo kriptovalūtu magnātu Benkmenu-Frīdu atzīst par vainīgu finanšu noziegumos

Ņujorkas zvērinātie ceturtdien atzina bijušo kriptovalūtu magnātu Semu Benkmenu-Frīdu par vainīgu visos septiņos apsūdzības punktos par krāpšanu, piesavināšanos un noziedzīgu sazvērestību.

Tiesa pieņēma lēmumu pēc piecas nedēļas ilgas tiesas prāvas, un tagad Benkmenam-Frīdam draud līdz pat 110 gadiem aiz restēm. Spriedums tiks pasludināts vēlāk.

Federālajā tiesas prāvā daži no viņa tuvākajiem līdzstrādniekiem liecināja, ka viņš bija galvenais atbildīgais par visiem lēmumiem, kuru rezultātā no viņa dibinātās kriptovalūtu biržas FTX pazuda astoņi miljardi dolāru.

31 gadu vecais Benkmens-Frīds līdz pagājušā gada beigām bija kriptovalūtu industrijas slavenība, un žurnāls "Fortune" viņa bagātību novērtēja 26 miljardu dolāru apmērā, pirms viņa impērija iespaidīgi sabruka.

Noslēguma argumentos prokurori apsūdzēto attēloja kā ārkārtīgi gudru cilvēku, kuru bija pārņēmusi alkatība un kurš zināja, ko dara, kad FTX līdzekļi tika slepeni novirzīti viņa personīgajam riska ieguldījumu fondam.

Galvenā lieciniece tiesas prāvā bija Benkmena-Frīda bijusī līdzstrādniece un viņa draudzene Karolīna Elisone, kura pastāstīja, ka viņi no FTX kriptovalūtu tirdzniecības platformas klientiem bija nozaguši aptuveni 14 miljardus dolāru, pirms tā pagājušā gada beigās bankrotēja.

Šī nauda tika izmantota, lai atbalstītu Benkmena-Frīda personīgo riska ieguldījumu fondu "Alameda Research", kuram par izpilddirektori viņš bija iecēlis Elisoni.

Kā bija norādījusi federālā prokuratūra, Benkmens-Frīds bija izstrādājis shēmas un viltības, lai apkrāptu FTX klientus un investorus jau kopš 2019. gada, kad birža tika dibināta. Viņš pretlikumīgi novirzījis viņu naudu, lai segtu izdevumus, parādsaistības un riskantus darījumus "Alameda Research", kuru Benkmens-Frīds izveidoja 2017. gadā.

FTX impērija sabruka 2022. gada novembrī, nespēdama tikt galā ar masveida naudas izņemšanas pieprasījumiem no klientiem, kuri krita panikā, kad uzzināja, ka daļu FTX līdzekļu "Alameda Research" bija ieguldījusi riskantās operācijās.

Šī nauda tika izmantota, lai finansētu riska kapitāla darījumus, politiskos ziedojumus, kā arī greznus nekustamos īpašumus Bahamu salās.

Tā tika izmantota arī, lai samaksātu desmitiem miljonu dolāru slavenībām, tostarp Tomam Breidijam un Žizelei Bundhenei, lai iegūtu viņu atbalstu FTX.

Pēc šī skandāla nākšanas atklātībā Benkmens-Frīds un viņa uzņēmums pielīdzināts citiem negodā kritušiem finansistiem un uzņēmumiem, piemēram, Bērnijam Medofam un "Enron".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti