Rīta Panorāma

Ķīnā plūdos vismaz 20 bojāgājušie

Rīta Panorāma

Trampam izvirzītas jaunas apsūdzības

Kā būtu jāmainās valsts nodokļu politikai?

Arodbiedrības: Darba devēji nepamatoti bremzējuši minimālās algas celšanu

Darba devēji ir bremzējuši minimālās algas paaugstināšanu Latvijā, bet tas nav pamatoti, jo tādējādi Latvija atpaliek no Lietuvas un "iekonservējas ēnu ekonomikā", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns.

Baldzēns norādīja, ka Lietuva no nākamā gada plāno par 125 eiro palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu līdz 924 eiro.

"Darba devēji vienmēr ir bremzējuši minimālās algas paaugstināšanu, bet tas nav pamatoti," sacīja Baldzēns. "Tas nozīmē, ka mēs pieaugam atpalicībā no Lietuvas, nevis pietuvojamies viņu līmenim."

Baldzēns atklāja, ka Finanšu ministrija piedāvājusi nākamajā gadā par 0,7% palielināt valsts ieņēmumus no iekšzemes kopprodukta, tomēr tas nav iespējams, ja nebūs darba samaksas pieauguma.

"Mums jādara tā, lai nebūtu situācijas, kad mēs sevi iekonservējam ēnu ekonomikā un aplokšņu algās," pauda Baldzēns.

Arodbiedrību savienībā uzskata, ka Latvijā jāceļ gan minimālā alga, gan neapliekamais minimums. "Pagājušajā gadā tas tika nopauzēts, mēs jau bijām ar valdību vienojušies, ka izskatīsim šo jautājumu augusta beigās, septembrī. Beigās no darba devēju puses tas tika torpedēts, viņi nevēlējās minimālās algas pieaugumu."

Baldzēns norādīja, ka Latvija zaudē darba samaksas konkurētspēju ar Lietuvu un Igauniju.

"Minimālo algu paaugstināja, bet neapliekamo minimumu ne, bet vidējai darba samaksai ir jāpaaugstina arī tas," Latvijas Televīzijai sacīja Baldzēns, uzsverot, ka koncentrēties tikai uz minimālo algu nevajadzētu, jo tā skar nedaudz vairāk kā 16% iedzīvotāju.

Arodbiedrību ieskatā nepieciešams "izkustināt" arī darbaspēka nodokļus, tādā veidā audzējot neto darba samaksu, jo inflācija bijusi nesamērīgi augsta un daudzām darbinieku grupām kompensēta minimāli vai pat nulles līmenī.

KONTEKSTS:

Kopš 2023. gada janvāra minimālā alga mēnesī par pilnas slodzes darbu Latvijā pieaugusi līdz 620 eiro.

Valstī kopumā nodarbināto skaits, kas saņem minimālo algu vai pat vēl mazāk, gadu no gada samazinās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Jaunākie dati rāda, ka aizvien aptuveni 15% strādājošo ienākumi bijuši nelieli. Minimālo algu mēnesī nopelnījuši 32,5 tūkstoši cilvēku, tikmēr pat mazāk par minimālo algu oktobrī saņēmuši trīs reizes vairāk nodarbināto. 

2024. gadā minimālā alga tiks kāpināta līdz 700 eiro mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti