Dienas ziņas

Zināms jaunās valdības sastāvs

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Lietainā laika dēļ sliktāka graudu kvalitāte

Lietainajā laikā sliktāka graudu kvalitāte un apgrūtināta ražas novākšana

Lietainais laiks apgrūtina ražas novākšanu un ietekmējis arī graudu kvalitāti. Lai arī kopumā par graudu ražu lauksaimnieki šogad nesūdzas.

Uz viena no zemnieku saimniecības "Lazdiņi" laukiem ir lielas ūdens peļķes. Uz lauka strādā trīs traktori, no kuriem divi uzar zemi, lai ūdens iesūktos zemē, bet trešais baro augsni ar fosforu. Šis gads lauksaimniekiem bijis dabas radītu pārbaudījumu pilns.

"Sākot ar pavasara salnām un saliem, pēc tam ilgstošu sausuma periodu, pēc tam mums sekoja lielgraudu krusa, un tagad ir augustā, kad raža jāvāc un jāsēj nākamā gada raža, mums ir mitruma pārbagātība," klāstīja Zemnieku Saeimas valdes priekšsēdētājs, lauksaimnieks Juris Lazdiņš.

Mūsu platuma grādos raža veidojas vasaras pirmajā pusē, bet nobriest otrajā. Vasaras sākums bija sauss, un līdz ar to zemnieki negaidīja labu ražu.

Tomēr sausums to nav ietekmējis tik ļoti, cik mitrums, jo līdz augusta sākumam novāktie graudi bija labā kvalitātē.

"Tie apjomi ne tik daudz cieš, bet tā kvalitāte, jo graudi ir vienkārši gatavi vākšanai, bet, ja līst un līst, un līst, un netiek viņiem klāt, sevišķi tās maizes cepamīpašības pamazām zaudē," skaidroja Latvijas Lauku konsultāciju centra augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Graudi, kas novākti pēc 10. augusta, bijuši vien lopbarības kvalitātē, jo lielajā mitrumā tie jau sāka dīgt, sacīja saimniecības "Lazdiņi" īpašnieks Lazdiņš.

Aptuveni trešdaļa šogad novākto kviešu ir zemas pārtikas un lopbarības kvalitātē, atzina graudu vairumtirgošanas uzņēmums "Latraps". Mitruma dēļ veidojas rindas pie graudu nodošanas punktiem, jo tiem nepieciešama kaltēšana. Kaltēšanas jauda Latvijā nav pietiekama, norādīja Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs.

"Arī šobrīd uz lauka, ja kādam ir palicis, tad tā ir lopbarība vai tuvu vairs tūlīt nebūs lopbarība," sacīja Lazdiņš.

Zemnieku saimniecībā "Lazdiņi" Dobeles novada Krimūnās augustā nolijusi piektdaļa no gada normas. Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs teica, ka zina saimniecības, kur liela daļa labības nav un arī netiks novākta.

Slapjajā zemē šobrīd arī sākas masveida tehnikas grimšana.

"Ceram uz nākamās nedēļas prognozi, ka saulīte spīdēs vairāk, tad arī varēs to novākt, bet nu tiem saimniekiem, kuriem ir vasaras kvieši, vasaras rapši, auzas, protams, situācija ir ļoti, ļoti bēdīga," rezumēja Lazdiņš.

Vētras un krusas nestie postījumi nav būtiski, jo tie bijuši lokāli. Lai arī Lazdiņu saimniecībā 18 hektāru lauks nopostīts pilnībā, kā arī citi lauki ir cietuši par 30–40%, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā pauda, ka uz kopējā fona zaudējumi nav būtiska apmēra.  

KONTEKSTS:

Šogad graudu ražas ļoti atšķiras dažādās Latvijas vietās, bet vidēji ražība ir stipri zem vidējās, turklāt zemnieku maciņus šogad ietekmēs arī graudu kaltēšanas izmaksas, jo esošajos laikapstākļos novākto graudu mitrums ir vairāk nekā 20% normālo 14% vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti