Dienas ziņas

Daugavpils "tramvaju lieta" ir pavirzījusies uz priekšu

Dienas ziņas

Arvien jauni saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri

Valmieras teātrī maina Lielās zāles skatuves grīdu

Valmieras teātrī maina Lielās zāles skatuves grīdu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 10 mēnešiem.

Gatavojoties jaunajai teātra sezonai, Valmieras teātrī vasaras mēnešos norit remontdarbi. Līdz augusta sākumam jānomaina Lielās zāles skatuves grīda. Šie darbi bija plānoti jau ilgāku laiku, un beidzot izdevies  šim mērķim saņemt valsts finansējumu.

Valmieras teātra lielās zāles skatuves grīda kalpojusi kopš 1996. gada, kad zāle tika atklāta. Šo gadu laikā grīdas dēļi vairākkārt slīpēti un pārkrāsoti. Taču šovasar beidzot tie tiks mainīti, galvenokārt jau tādēļ, ka bija sašķiebusies skatuves ripa.

„Mums ir bijuši gadījumi izrādēs, kad ripai jāgriežas, bet viņa apstājas un neiet. Ir zināmi triki, kā pierunāt. Tas sagādā lielu stresu tam, kuram ripa jāgriež, gan arī aktieriem, kuri gaida uznācienu. Tā kā teātrim ir jāmainās, visi scenogrāfi grib ripu izmantot, lai ir krāšņāk skatītājiem,” saka Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

Pēc scenogrāfu lūguma mainīsies arī skatuves priekšdaļa, ovālais ieliekums tiks iztaisnots. Meistari, kas veic skatuves dēļu nomaiņu, atzīst, ka šeit jābūt ļoti precīziem.

„Dekorācijas montāža ir samērā grūta, (..) tas ir sarežģītākais. To, kad dabūsim kārtībā, ļoti labi uztaisīsim, tad arī malas piedzīsim. Ļoti labā līmenī jānoliek,” par savu darbu saka meistars Valdis Mauriņš.

Uzsākot skatuves grīdas demontāžu, atklājies, ka visus šos gadus vienā skatuves malā ir bijis piestiprināts dēlis no vecās teātra ēkas skatuves. „Man kolēģi tagad tikai atklāja, ka šis dēlis ir no vecā teātra - 1987. gadā, kad jauca skatuvi un ielaida skatuves garu. Pudele stāv manā kabinetā, bet par dēli es uzzināju tikai nesen. Mēs viņu noņemsim un pieliksim pie jaunajiem dēļiem, lai skatuves gars saglabājas,” saka Sniedze.

Kā to paredz teātra tradīcija, pēc skatuves dēļu nomaiņas, katrs aktieris saņems nelielu dēļa fragmentu no vecās skatuves.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti