Dienas ziņas

Grieķijā norit plaši streiki

Dienas ziņas

Sācies "Gaismas ceļš" apkārt Latvijai

"Skroderdienām Silmačos" – 120

«Skroderdienām Silmačos» – 120. Gulbenes novadā svinības mēneša garumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Skroderdienas Silmačos” pēc pirmizrādes pagājušā gadsimta sākumā no skatītāju un teātra kritiķu puses tika izbrāķēta, taču tagad kļuvusi par tautā mīlētu un uz latviešu skatuvēm visvairāk izrādītu lugu. Šogad tās jubileja gandrīz mēneša garumā tiek svinēta Gulbenes novadā.

Septiņpadsmit vakari, septiņpadsmit Gulbenes novada vietas, kuras ar ceļojošo izstādi un pirmās brīvdabas izrādes ierakstu apceļo kino busiņš – tā šogad tiek svinēta lugas “Skroderdienas Silmačos” 120. un brīvdabas izrādes 35. jubileja.

Gulbenes novada kultūras pārvaldes pārstāve Dārta Vilne skaidro: “Šogad īpašāku sajūtu rada tas, ka mēs mēģinām pievērst lielāku izglītojošo pievienoto vērtību. Informatīvo kampaņu rīkojot, veidojot aptaujas par Silmačiem, izejot cikliski cauri visiem periodiem, sākot no Blaumaņa lugas līdz tam, ka izrāde nonāca līdz Druvienas Silmačiem.”

“Katru vakaru ir padaudz apmeklētāju,” atklāj Druvienas kultūras nama vadītāja Valda Putene. “Patīkami bija Daukstēs, tur bija pansionāta cilvēki, kuri jau gados. Kā parādīja bildi ar skatītājiem, viņi meklēja sevi, jo tas ir viņu jaunības laiks.”

Šajā iestudējumā palīgos nāca arī vietējie amatierkolektīvi. Druvēniete, 1986. gada izrādes dalībniece Ineta stāsta: “Biju desmit gadus veca. Tad, kad mums ar vecāko māsu piedāvāja piedalīties, iet kopā dziedāt ar lielām tantēm, tajā pūlī, tā bija sajūsma, ka tu piedalies, lepnuma sajūta.”

No 1986. līdz 1991. gadam Latvijas Nacionālais teātris Druvienā nospēlēja 10 izrādes un tās noskatījās vairāk nekā 100 000 skatītāju. Tas bija Trešās atmodas laiks, līdz ar to tas kļuva par būtisku sava laika kultūras notikumu. Tomēr vēlāk gan finansiālu apsvērumu, gan skatuves nolietojuma dēļ Nacionālais teātris pārtrauca regulārās izrādes, atgriežoties Druvienā vien 2016. gadā, taču periodiski Silmačos uzvesti arī citu teātru iestudējumi.

Druvienas kultūras nama vadītāja spriež: “Tēma ir aktuāla. Kaut vai tā pati laime pirtiņā. Tagad jau arī jaunie vecāki prāto kas no tā pirmā bērniņa izaugs. Šie joki ir tuvi. Par pīpēšanu pirmo – kuram gan nav tuvi? Par to, ko vecāki liek. Skroderzellis jau arī saka – blēdīgi tie vecāki, liek mācīties.”                                                        

Svētku kulminācija, protams, gaidāma 23. jūnijā Druvienā. Ja epidemioloģiskā situācija ļaus, līdztekus izstādei un izrādes ierakstam, plānotas tematiskās aktivitātes visas dienas garumā, savukārt naktī Silmačos būs vērojamas maģiskas gaismu spēles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti