Kultūras ziņas

Izdota monogrāfija par Vilhelmu Purvīti

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Skroderdienas Silmačos" 120. jubilejas uzvedums Druvienā

Druvienā «Skroderdienas Silmačos» lieluzvedums pulcēs aktierus no visas Latvijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairākas latviešu paaudzes Jāņu laiku noteikti nespēj iedomāties bez leģendārās Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos". Šogad gaidāms lugas lieluzvedums Druvienā, ko ierakstīs Latvijas Televīzija un skatītājiem rādīs 24. jūnija vakarā. Šajās dienās vēl rit lugas mēģinājumi un vienā no tiem ielūkojās mūsu filmēšanas komanda.

Latvijas teātra vēsturē skatītāju iemīļotāko un spēlētāko lugu "Skroderdienas Silmačos" Rūdolfs Blaumanis sarakstīja 1901. gadā. Pirmizrādi tā piedzīvoja 1902. gadā. Tāpēc šogad 23. jūnijā tiks svinēta 120 gadu jubileju kopš lugas pirmizrādes, vēsturiskajās Druvienas "Silmaču" mājās, pulcējot aktierus no visas Latvijas un svinot Lāsmas Kugrēnas septiņdesmito jubileju.

"Silmači – tā ir daļa no mana skatuves mūža un ļoti liela daļa, neatņemama un joprojām," teic aktrise Lāsma Kugrēna. "Visi vecie mēs ejam korī, jo tā mums notiek paaudžu maiņas, un tas ir brīnišķīgi, visi, kas beidz spēlēt lomas, iet Jāņu koros."

Aktrises dēls, iestudējuma režisors Jānis Mūrnieks stāsta: "Tā nu ir sanācis, ka mamma sākumā 1975. gada iestudējumā spēlēja Ieviņu un tad es uz viņu gāju skatīties kā uz Ieviņu, pēc tam gāju skatīties kā uz Pindacīšu 94. gada iestudējumā, pēc tam jau gāju uz viņu skatīties kā uz Bebeni un tagad viņa pie manis spēlē Bebeni."

Lāsma Kugrēna nostrādājusi Latvijas Nacionālajā teātrī jau 47 sezonas. "Skroderdienas Silmačos" aizņem lielāko daļu no aktrises skatuves mūža.

"Ja tu 47 gadus spēlē, laikam trīs gadi izkrita tad, kad man bērni dzima, svini Jāņus nepārtraukti, sākumā mums bija 16 izrādes… kad bija 23. [datums], neviens nesvinēja Jāņus, visi mājās vienkārši gulēja, jo bijām visi Jāņus atsvinējušies un nolīgojuši, un no sirds, jo tā Jāņu skata burvība padomju laikā, tādu kopus sajūtu, tādu jau padomju laikā nebija kur izjust," atceras aktrise.

Savukārt Jānis Mūrnieks uzsver: "Tas ir tas mūsu latviskais kods, tie ir šie saulgrieži, ko visi gaida, tās ir kāzas, tas viss kopā un šī te latviskā sēta, kur viss notiek. Saulgriežu laiks, kad mēs ejam dabā un dzīvojam saskaņā ar dabu. Un, protams, absolūti ģeniālais Blaumanis, kurš ir spējis kaut ko tādu uzrakstīt."

Šobrīd Ieviņas lomā Latvijas Nacionālajā teātrī un arīdzan "Skroderdienas Silmačos" 120. jubilejas lieluzvedumā Druvienā iejūtas aktrise Liene Sebre. Viņas partneri Kārlēnu abos iestudējumos spēlē Uldis Siliņš.

"Šis ir diezgan liels izaicinājums, jo mums ir jāspēlējas ar lomām tālāk, mēs kļūstam nedaudz vecāki šajā iestudējumā, un jāsaprot, ko vēl var atrast tajās ainās," teic Liene Sebre. "Mēs vairāk atsperamies no tā, kas ir ierakstā no 74. un 86. gada, kā tad tika spēlēts šis iestudējums, un meklētas jaunas notis."

Aktieris Uldis Siliņš savukārt atzīmē: "Tās sajūtas, kas ir šajā laikā, redzat, "Silmači" ir jāspēlē Jāņos, kad ir Līgo, kad dabā ir pilnbrieds, kad viss zied, kad putekšņi iet pa gaisu, kad ir tādi auglības svētki, un es domāju, ka gan Kārlēns izrādē, gan arī ikdienā mums šo laiku saulgriežus, to nevar palaist garām, enerģētiski tas ir jūtams. Šis laiks ietekmē gan Kārlēnu gan mani,"

Iespējams, daļa skatītāju "Silmačos" visvairāk gaida krāsns uzsprāgšanas ainu un komiskos varoņus. Aktieris Jānis Skanis, kurš varējis izspēlēties gan Joskes, gan Ābrama lomās, par lugu teic: "Man ļoti patīk Blaumaņa valoda, ak Dievs, cik labi, ka mēs spēlējam Blaumani, tāpēc, ka mēs šodien jau runājam telegrāfiski, īsziņās. Te ir tik krāšņa, tik skaista, tik bagāta valoda, es vienkārši reibstu no šīs valodas."

Latvijas Televīzijā un portālā LSM.lv iestudējumu rādīs 24. jūnijā pulksten 20.40. Savukārt Jāņu vakarā tiks translēts koncerts "Līgojam Druvienā", jo uzreiz pēc izrādes Druvienas "Silmačos" svētki turpināsies ar koncertu "Līgojam Druvienā!", kurā uzstāsies dziedātāji Olga Rajecka, Uģis Roze, Antra Stafecka, Ralfs Eilands un citi solisti, kori un tautas deju kolektīvi, kā īpašie viesi piedalīsies grupa "Citi zēni, vakara gaitā 65 jubilejā suminot Latvijas estrādes leģendu – Žoržu Siksnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti