Kultūras ziņas

Koncertzāles jautājums atgriežas nulles punktā

Kultūras ziņas

Studentu darbi simtgades izstādē "Academia"

"Nepanesami ilgi apskāvieni" Dailes teātrī

Pie skatītājiem nonāk izrāde «Nepanesami ilgi apskāvieni» Dailes teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dailes teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvojis jaunās sezonas pirmais jauniestudējums – režisora Rolanda Atkočūna darbs “Nepanesami ilgi apskāvieni”. Izrāde veidota pēc krievu dramaturga Ivana Viripajeva ironiskās lugas, kurā atspoguļota mūsdienu trīsdesmitgadnieku paaudzes vēlme izprast dzīves jēgu.

Krievu aktieris, režisors un dramaturgs Ivans Viripajevs sevi dēvē par apjukušās paaudzes pārstāvi. Citi viņu mēdz uzskatīt par jaunās krievu dramaturģijas simbolu. Bet režisors Rolands Atkočūns Viripajeva lugu ”Nepanesami ilgi apskāvieni” izvēlējies iestudēt, jo tajā neparasti un tieši atspoguļota mūslaiku sabiedrība.

“Ivana Viripajeva domāšana sakrīt ar mūsdienu ritmu. Viņš ir spējis iekļaut lugā daudz tāda, kam ikdienā parasti nepievēršam uzmanību. Mēs cenšamies no daudz kā izvairīties.

Pats Viripajevs atzinis, ka rakstījis par to jaunās paaudzes daļu, kura, pārvarot savā dzīvē dažādas atkarības, pāriet citā domāšanas un apziņas līmenī,” stāsta režisors.

Izrādē četri jauni cilvēki, ko atveido Artūrs Skrastiņš, Inita Sondore, Ieva Segliņa un Kaspars Dumburs, runā par nepiesātināmu vēlmi gūt baudu, kas beigās pāraug kategoriskā neapmierinātībā. Meklējot atmošanos no nereālās iedomu pasaules un zaudējot daļu sava ego, Viripajeva varoņi nonāk jaunas izvēles priekšā.

“Šis darbs iekustina ļoti būtiskus jautājumus. Man vispersonīgākais bija – kāpēc mums jāiziet cauri ellei, lai mēs kaut ko saprastu?” atklāj aktrise Inita Sondore. “Viripajeva lugā šie trakie cilvēki uzdod vispareizākos jautājumus. Un mēs, ikdienā skrienot, - mums nav laika par viņiem domāt.”

Aktieris Kaspars Dumburs stāsta: “Šeit nav tā,  ka viena dogma tiek pateikta, kura ir neizsitama no savas vietas. Šeit skatītājiem būs iespējas dažādi apdomāt savu dzīvi, kāda cita dzīvi vai arī vienkārši noskatīties uz citu cilvēku nebūšanām no malas.”

“Izrādei ir ļoti laba estētika. Ir labi aktieri, kas ļoti labi spēlē. Cits jautājums ir, ko viņi spēlē. Un es domāju, ka tas ir ļoti atkarīgs no tā skatītāja, kas sēdēs zālē,” pauž teātra kritiķe Zane Radzobe.

“Tehniski dramaturģija ir interesanta. Bet tas patiešām ir jautājums par saturisko pusi. Ja to pieņem kā ļoti ironisku skatījumu uz mūsdienu aktualitātēm, tad tas varētu būt pat ļoti vietā. Bet cits jautājums par to, vai vismaz pirmizrādē, tā ironija nolasās. [..] Šeit viedoklis nav par teātri, tas, kas ir izšķirīgs, šeit viedoklis izšķirīgais ir par dzīvi.”

Pirmizrādes izskaņā, skanot ovācijām, 45. dzimšanas dienā tika sumināts aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš arī šīs īpašās dienas vakaru pavadīja uz skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti