Kultūras ziņas

Latvieši triumfē Starptautiskā koru konkursā

Kultūras ziņas

Vai Latvijas Literatūras centrs atdevis parādu?

Dejas un kustību izrāde "Gaisma riņķa galā"

Padures muižā pasniedzēja no Ņujorkas uzved deju un kustību izrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Padures muižā norisinājies nebijis notikums - horeogrāfe un pedagoģe Maija Rutkovska, kura jau daudzus gadus dzīvo un strādā Ņujorkā, uzvedusi deju un kustību izrādi “Gaisma riņķa galā”, apmācot Kuldīgas jauniešu teātri “Focus”.

Izrāde veidota, iedvesmojoties no veļu laika tematikas, velkot paralēles ar cilvēka dvēseliskajiem pārdzīvojumiem, laika riņķveida ritējumu, cilvēka dvēseles tumšo pusi un tās ceļu uz gaismu un labo. Izrādes norises vietā Padures pilī nojauktas robežas starp skatuvi un skatītāju, gaismu un tumsu, darbība vienlaicīgi norit vairākās telpās un skatītājs kļūst par daļu no izrādes. 

"Es vēlējos ar izrādi parādīt, lai kā arī mums ietu dzīvē, mēs atgriežamies pie gaismas," stāsta Rutkovska.

Izrādes režisore un horeogrāfe Rutkovska ir kuldīdzniece, deju prasmi Latvijā profesionāli apguvusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā, bet vēlme arvien vairāk izprast deju aizvedusi uz kursiem Dānijā, arī Lietuvu un Parīzi, kur viņa pirmo reizi saskārusies ar Martas Grēmas tehniku.

Martas Grēmas ietekme uz laikmetīgo deju savulaik salīdzināta ar Pablo Pikaso ietekmi mākslā vai Igora Stravinska ietekmi mūzikā.  

Izturot konkursu uz intensīvajiem kursiem Ņujorkā, Maija nonākusi ASV un tur dzīvo un strādā joprojām. Viņa ir Grēmas izveidotās tehnikas turpinātāja. Lai dalītos ar savām prasmēm, īsajās viesošanās reizēs Latvijā Maija rīko meistarklases, šai reizē iestudējusi izrādi, pieaicinot Kuldīgas jauniešu teātra “Focus” dalībniekus. 

"Bija interesanti strādāt, man bija viegli sastrādāties. Iedvesmojošs kolektīvs. Es redzu, ka viņi ir mainījušies. Tas ir lielākais gandarījums," saka horeogrāfe.

Jauniešu teātrim “Focus” ir liela pieredze klaunāžu, dažādu etīžu, estrādes deju uzvedumu veidošanā, savukārt ar laikmetīgo deju nav bijusi liela saskare.  Izrāde tapa aptuveni mēneša laikā. 

"Noteikti viennozīmīgi paplašināju savu redzesloku, uzzināju daudzas dažādākas lietas, kā strādāt ar savu ķermeni, [ieguvu]  pieredzi," stāsta teātra dalībniece Katrīna Spēkaine.

"Tas bija ļoti lietderīgi. Ar tādu pieredzi kā Maijai ir tāda pievienotā vērtība mūsu turpmākajam darbam," uzsver jauniešu teātra “Focus” režisore Daiga Pirtniece.

“Gaisma riņķa galā” ir Rutkovskas pirmais un pilna vakara iestudējums Latvijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti