Kultūras ziņas

Artūra Skrastiņa Spogulija

Kultūras ziņas

Traģikomēdija par cīņu starp jūtām un prātu

"Oligarhs" Nacionālajā teātrī

Naudas maks pret pistoli. Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvojis «Oligarhs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvojis satīrisks iestudējums par aizspriedumiem, ideāliem un centieniem tos īstenot. Tā darbība risinās liftā, kur satiekas vienkāršs strādniekpuika un ietekmīgs uzņēmējs. Abiem atrodas iemesli vienam otru ienīst un arī apbrīnot. Viencēliens “Oligarhs” Toma Treiņa režijā ir par šo satikšanos.

Vienkāršs jauneklis Oskars Kaktiņš ir pārliecināts, ka pie visām sabiedrības netaisnībām ir vainīgi oligarhi. Viņš ir gatavs to labot, tāpēc dodas vienu no biezajiem “nomušīt”. Tikšanās notiek liftā.

Gluži kā komikss, tikšanās izvēršas par dinamisku ainiņu virteni, kuru laikā atklājas gan abu sarunu biedru aizspriedumi, gan cilvēcīgās vērtības. Tomēr tas nebūt neved pie kompromisiem.

Iestudējuma pamatā ir Artūra Jankovska debijas luga, kuru autors iesniedza teātra rīkotajā Lugu ''makšķerēšanas'' konkursā.

“Man gribējās parādīt, ka ne viss ir melns un balts, un varbūt mazliet [likt] paskatīties uz sevi skatītājam,” par darbu stāsta dramaturgs Artūrs Jankovskis.

Savukārt režisors Toms Treinis atzīmē: “Mūsu versijā stāsts bija par cilvēku, kurš saņem drosmi un rīkojas. Nevis gaida un domā, ka ir slikti un tā tālāk. Mums bija svarīgi parādīt tieši to aktu, to rīkošanās aktu – kā tas būtu izvērsies, ja tas būtu noticis.”

Iestudējuma režisors Toms Treinis stāsta, ka lugas skatuviskā versija ir radusies, aktieriem interpretējot tās varoņus un viņu paustās vērtības. Jaunekļa lomā Igors Šelegovskis, oligarha Krūmiņa lomā – Normunds Laizāns.

“Ja pamatā tā luga bija tāda nopietna un patiesībā man likās, šim brīdim, kāda [luga] ir, tā nav aktuāla, bet tagad mums iznāca, ka mēs tā kā par smagu, nopietnu tēmu varam tā viegli, ar smaidu parunāt,” spriež aktieris Normunds Laizāns.

Pusotru stundu garais viencēliens ir piesātināts ar atsaucēm uz ziņu hronikām, kas šo brīžiem neticamo un paradoksālo situāciju pietuvina latviešu publikai zināmiem notikumiem un personām. Un tomēr tā ir tikai fikcija, kas vieniem liek aizdomāties, citiem pasmieties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti