Māris Grēviņš 1978. gadā: «Brands» - Dailes teātra viesizrāžu kulminācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

LTV1 sestdien, 15. septembrī, pulksten 21:40 demonstrēs 1975. gadā Dailes teātrī iestudēto Ibsena "Branda" izrādi ( režisors Arnolds Liniņš). 21:25, kā arī starpbrīžos - 22:35 un 23:55 un pēc izrādes 00:55 - raidījums Teātris.zip. Tuvojoties šim notikumam, LTV.LV piedāvā ieskatu 1970. gadu publikācijās - recenzijās un Dailes teātra Maskavas viesizrāžu apskatā.

LTV1 sestdien, 15. septembrī, pulksten 21:40 demonstrēs  1975. gadā Dailes teātrī iestudēto Ibsena "Branda" izrādi ( režisors Arnolds Liniņš). 21:25, kā arī starpbrīžos - 22:35 un 23:55 un pēc izrādes 00:55 - raidījums Teātris.zip. Tuvojoties šim notikumam, LTV.LV piedāvā ieskatu 1970. gadu publikācijās - recenzijās un Dailes teātra Maskavas viesizrāžu apskatā.

1978. gada almanaha „Teātris un dzīve” 22. numurā Māris Grēviņš apraksta Dailes teātra viesizrādes Maskavā. Par viesizrāžu kulmināciju kļuva tieši „Branda” izrāde ar Juri Strengu titullomā. Pirms izrādes skatītāji triecienā ieņēma teātri.

15. septembris. Vakarā – pirmo reizi „Brands”. Titullomā – Juris Strenga, Agnese – Ausma Kantāne, Einars – Jānis Plēsums, Māte – Velta Krūze.

(..)

Latvijas radioraidījumā 29. septembrī tika minēts fakts, ka divas biļetes uz „Meistaru un Margaritu” Tagankas teātrī – jaunāko sezonas „grāvēju” – mainītas pret vienu biļeti uz „Brandu”...

Šī bija pirmā lielā uzvaras diena. Starpbrīžos dzirdējām izsaucienus „Видела? Рижане!” (Redzējāt? Rīdzinieki!). Lūk, par ko savā starpā runāja daži Centrālā Bērnu teātra aktieri: „Mums saka – akustika, balss te neskan. Ja labi runā, tad skan!”.

(..)

Šai vakarā zālē bija arī sirmais padomju teātra zinātnes veterāns Pāvels Markovs, rakstnieks Jons Druce. „Esmu ļoti apmierināts,” teica Pāvels Markovs. „Redzu, ka teātris nav zaudējis to, kas bija Smiļģa laikā.” Vēlāk mūs žurnālā „Māksla” lasījām N. Krimovas iespaidus par viesizrādēm, kur starp citu, bija teikts, ka P. Markovs nekad ar uzslavām nemētājas. Jons Druce laikam pirmais izteica vārdos domu, kas vēlāk izskanēja vairākkārt: varbūt „Branda” piemērs padarīs drosmīgākus Maskavas teātrus un arī tie ķersies pie tik grūtiem uzdevumiem, kāds ir Ibsena poēmas iestudēšana.

(..)

16. septembris. „To, kā Maskavas publika uzņēma „Brandu”, var salīdzināt vienīgi ar panākumiem, kādus pirmajās viesizrādēs guva „Uguns un nakts” un „Jegors Buličovs un citi,” teica Ēvalds Valters, kad priekšpusdienā devāmies uz tikšanos ar poligrāfiķiem izdevniecības „Известия” tipogrāfijas cehā.

(..)

19. septembris. 12.00 dienā „Branda” ārpuskārtas izrāde Maskavas teātra sabiedrībai, un cilvēku pieplūdums vairākkārt pārspēj gaidīto un iedomāto. „Tu varēsi rakstīt, kā mums te gāja, visu, ko vien gribi, neviens tev tik un tā neticēs,” viesizrāžu noslēguma vakarā teiks Pēteris Liepiņš. Tomēr vismaz vienā gadījumā viņš ir kļūdījies. To skatu, kad ļaužu masa, pagrūzdama pie malas bezpalīdzīgās biļešu kontrolieres, ielaužas teātra vestibilā, ir laimīgi uzņēmis Latvijas televīzijas kinooperators. Vairākas reizes to jau noskatījusies visa republika.

(..)

 „Brands” šai dienas izrādē pacēluma un piepildījuma ziņā kļuva par viesizrāžu kulmināciju. Ir tādas izrādes, kad it kā viss izdodas, kad uzveduma sniegums tuvojas pilnībai. Jura Strengas aktiera talants pamatoti izvirzījās šo viesizrāžu jaunatklāsmes centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti